Un volum dedicat pictoritei Frida Kahlo, "Cartea secreta a Fridei Kahlo", de F.G. Haghenbeck, va aparea la Editura Nemira in urmatoarele zile, in colectia Babel, fiind disponibila pentru precomenzi online.

In roman sunt imbinate relatari din epoca, marturii, fragmente de jurnal si indicii autobiografice din tablouri pentru a reda existenta complicata a uneia dintre cele mai cunoscute si controversate artiste din intreaga lume. Volumul dezvaluie, capitol cu capitol, relatia Fridei Kahlo cu arta, viata si moartea, cu politica, precum si cu personaje marcante ale epocii ei, intre care se numara Diego Riviera, Lev Davidovici Trotki, Ernest Heminway, Salvador Dalí si Henry Miller, informeaza Editura Nemira.

F.G. Haghenbeck a inceput sa reconstituie viata celebrei pictorite dupa ce a fost inspirat de tablourile Fridei Kahlo, dar si de "Cartea Plantei de Menta" - un carnetel negru, cu retete culinare dupa care se pregateau ofrandele cu ocazia Zilei Mortilor, care a fost descoperit printre obiectele personale ale artistei.

Biografie si fictiune, poveste si istorie, "Cartea secreta a Fridei Kahlo" deseneaza destinul implacabil al unei artiste, al unei femei, al unui spirit tulburat.

"Dintre toate locurile casei, bucataria era inima ce o facea sa palpite, transformand o cladire inerta intr-o fiinta vie. Mai mult decat o simpla locuinta, Casa Albastra era sanctuarul, refugiul si altarul stapanei sale. Casa Albastra era Frida. In ea strangea amintiri ale trecerii sale prin viata. Era un loc unde convietuiau fara probleme portretele lui Lenin, Stalin, Mao Zedong cu catapetesme rustice ale Fecioarei de Guadalupe", a scris F.G. Haghenbeck in carte.

Frida Kahlo (6 iulie 1907 - 13 iulie 1954) este o pictorita mexicana faimoasa in intreaga lume pentru picturile in stil suprarealist, cu puternice influente indigene, dar si pentru viata tumultoasa care este redata autobiografic in arta ei.

Citeste si:
Adda, luată prin surprindere de fiul ei la lansarea cărții. Micuțul...
Adda, luată prin surprindere...

Pe 17 septembrie 1925, Frida Kahlo a avut un accident extrem de grav intr-un autobuz, in urma caruia a suferit numeroase fracturi. Desi a reusit sa se recupereze, durerile au insotit-o toata viata si i-au modelat arta. Din cele 140 de lucrari de pictura semnate de aceasta, 55 sunt autoportrete, cu o simbolistica complexa, legata de suferintele sale fizice, dar si de mitologia mexicana.

In anul 1938, artista a avut prima si singura galerie solo in Statele Unite ale Americii, la Julien Levy. Apoi, la invitatia lui André Breton, a mers in Franta, in anul 1939, si a avut o expozitie la Paris. Cu aceasta ocazie, Muzeul Luvru a cumparat una din lucrarile expuse, "Cadrul/ The Frame", prima opera de arta realizata de un artist mexican in secolul al XX-lea cumparata de celebrul muzeu.

Kahlo a fost casatorita cu pictorul mexican Diego Rivera. Ea a murit pe 13 iulie 1954, la o saptamana dupa ce implinise 47 de ani. Cu cateva zile inainte sa se stinga din viata, a notat in jurnal: "Sper ca plecarea sa fie vesela si sa nu ma intorc niciodata".

Citeste si:
Adda lansează prima ei carte vineri: „Îmi spun povestea și spun...
Adda lansează prima ei carte...

F.G. Haghenbeck s-a nascut in anul 1965 la Ciudad de México. Pasionat de istorie si de literatura, a inceput sa le imbine in fictiune. In anul 2006 a debutat cu romanul "Trago Amargo", inspirat de filmul "Noaptea iguanei". Dupa ce a scris o biografie romantata a muzicianului Agustín Lara, in anul 2009 a publicat romanul "Cartea secreta a Fridei Kahlo/ Hierba Santa ó La libreta perdida de Frida Kahlo", tradus in saptesprezece limbi, primind Mentiune la Latino Book Award, precum si alte distinctii.

Cel mai recent roman semnat de acesta este "Querubines en el infierno", publicat anul trecut. In afara de proza scurta in volume colective, autorul a mai publicat romane grafice si benzi desenate.

De asemenea, Haghenbeck a lucrat in mai multe muzee, dupa care a devenit realizator de emisiuni. Insa, in ultimii ani s-a dedicat in totalitate scrisului si locuieste intr-un orasel de langa Puebla.

Citeste si:
Oana Roman și-a propus să scrie o carte. Ce o împiedică momentan:...
Oana Roman și-a propus să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.