Din dorința de a avea o alimentație sănătoasă, uneori, putem cădea pradă unor combinații de alimente care, în loc să ne ofere energie și să ne hrănească, ne pot aduce disconfort digestiv și stări de moleșeală. Iată câteva combinații alimentare pe care trebuie să le evităm pentru a ne menține starea de bine după masă:

Consumul de fructe după masă

Fructele au un timp de digestie rapid, iar consumul lor imediat după masă poate încetini procesul digestiv al altor alimente, ducând la fermentație și balonare. Este recomandat să consumăm fructele cel puțin cu o jumătate de oră înainte de masă sau ca gustare între mese.

Combinația carbohidrați cu proteine

Consumul de carbohidrați complecși, precum pâinea sau pastele, împreună cu proteine, cum ar fi carnea sau peștele, poate crea un dezechilibru în procesul digestiv. Este mai bine să combinăm carbohidrații cu legume sau să le consumăm separat de proteine pentru o digestie mai ușoară.

Lapte și citrice

Această combinație poate fi problematică pentru mulți oameni, deoarece aciditatea citricelor poate tulbura enzimele digestive care descompun lactoza din lapte, cauzând disconfort abdominal. Este mai bine să consumăm citricele ca gustare separată sau să alegem alternative pentru lapte, pentru a evita această combinație.

Consumul de apă în timpul mesei

Consumul excesiv de lichide în timpul meselorpoate dilua sucurile gastrice și încetini procesul digestiv. Este recomandat să bem apă între mese pentru a asigura o digestie adecvată și pentru a evita senzația de balonare și disconfort.

Alimente grase și condimente iuți și iritante

Consumul excesiv de alimente grase sau condimente iuți și iritante poate suprasolicita tractul digestiv, ducând la arsuri la stomac sau reflux acid. Este indicat să optăm pentru alimente naturale și să evităm condimentele pentru a preveni astfel de probleme.

Conștientizarea combinațiilor alimentare corecte poate contribui semnificativ la menținerea unei stări de bine după masă și la promovarea unei digestii sănătoase. Este important să ne ascultăm corpul și să facem alegeri alimentare înțelepte pentru a ne menține sănătatea și vitalitatea pe termen lung.

Citeste si:
Oana Roman va ajunge pe masa de operație. Ce a pățit fiica lui...
Oana Roman va ajunge pe masa...

Citește continuarea pe Kudika.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2024 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.