Mai multe spitale din București și din țară au avut parte de un atac informatic.

Atac cibernetic în mai multe spitale din Capitală și din țară

Atacul cibernetic a fost stabilit luni dimineață, în mai multe unități medicale atât din Capitală, cât și din întreaga țară. Spitalele nu au mai avut acces la internet în urma atacului, iar medicii au fost nevoiți să lucreze offline cu sistemele informatice iar camerele de gardă au fost paralizate.

"În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate.”, au transmis autoritățile.

Unitățile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:


 • Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București

 • Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga

 • Spitalul Județean de Urgență "Dr. Constantin Opris" Baia Mare

 • Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța

 • Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" București (IOB)

 • Spitalul Militar de Urgență "Dr. Alexandru Gafencu" Constanța

 • Spitalul Municipal Sighetu Marmației

 • Spitalul Județean de Urgență Targoviste

 • Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București

 • Spitalul Clinic Fundeni

 • ​Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași)

 • Spitalul Județean de Urgență Buzău

 • Spitalul Județean de Urgență Slobozia

 • Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

 • Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca

 • Spitalul Clinic Colțea

 • Spitalul Municipal Medgidia

 • Spitalul Județean de Urgență Pitești

„Incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac.

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu instituțiile din domeniu, monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern etc", au comunicat autoritățile.

Cel puțin 15 spitale din Capitală și din țară au fost afectate de atacul cibernetic. Sistemele informatice ale instituțiilor medicale sunt închiriate de la o firmă care a fost vizată de atacul cibernetic de luni dimineață.

Citeste si:
Killnet a revendicat atacul cibernetic asupra României, după ce...
Killnet a revendicat atacul...

Printre spitalele afectate din București se numără spitalele Bagdasar-Arseni, CF 2 și Colțea. Cea mai mare problemă a fost că medicii nu pot introduce datele pacienților în sistem și nu pot deconta banii de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Astfel, întârzierile programărilor au fost foarte mari. La camerele de gardă s-a așteptat foarte mult, iar pacienții și-au pierdut răbdarea într-un final. Autoritățile au pornit o anchetă pentru a depista sursa atacului cibernetic și cine stă în spatele acestei operațiuni.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Februarie 2024 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.