Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat atacurile cibernetice asupra mai multor site-uri ale anumitor instituții din România, de vineri dimineață. Aceștia își motivează atacul postând o poză cu Marcel Ciolacu, căruia îi atribuie în mod fals funcția de președinte al Senatului și o declarație în care ar fi promis Kievului „asistență maximă” în furnizarea de arme letale. Liderul PSD a reacționat precizând că a observat că este menționat de hackeri privind ajutorul cu arme pentru Ucraina. Oficialul a completat că, în acest moment, nu există o decizie în acest sens și a subliniat că el a spus clar că România va face acest pas dacă va fi nevoie.

Grupul pro-rus Killnet a revendicat atacul cibernetic asupra României, după ce Marcel Ciolacu a transmis că va oferi arme Ucrainei

Site-urile Guvernului (gov.ro), al Ministerului Apărării (mapn.ro), al CFR (cfrcalatori.ro) și al unei instituții financiare (potrivit unor surse, ar fi vorba despre OTP Bank) au fost atacate cibernetic vineri dimineață.

Grupul Killnet a revendicat atacul și susține că acesta a venit în urma declarațiilor făcute de președintele PSD Marcel Ciolacu, potrivit cărora oficialul a promis că va trimite arme letale Kievului.

„Președintele Senatului (camera superioară a parlamentului) României, Marcel Ciolacu, a emis o declarație în care a promis autorităților ucrainene „asistență maximă” în furnizarea de arme letale Kievului.

Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României. Atacul asupra structurii de informații ale rețelei!”, arată Killnet pe contul lor de Telegram.

„Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparenţă şi relaţii publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic.

Nu, este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcţionează, sau să îţi plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, aşa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Gruparea a publicat apoi site-urile asupra cărora a lansat atacurile de tip DDoS:

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Cine sunt hackerii Killnet?

Gruparea a fost creată relativ recent, potrivit TheDailyLyrics.eu. Prima postare de pe contrul lor oficial de Telegram datează din 23 ianuarie 2022. Programatorii au raportat despre ultimele pregătiri pentru site: „Killnet este în ultima etapă de dezvoltare - lansarre pe 31 ianuarie. Killnet are mai multe domenii (io, org, online, tech, net). Cu toate acestea, serviciile sunt momentan indisponibile.

Potrivit autorilor înșiși, sarcina lor este să protejeze datele computerului clientului de atacurile hackerilor. Programatorii își numesc serviciul „primul botnet descentralizat din lume”; (n.r. conectând roboți la mai multe mașini din rețeaua zombie pentru a le infecta cu malware).”

„Datele dumneavoastră nu mai sunt stocate în baze de date terțe și nu sunt transferate către părți sub formă de găzduire și servere. Botnetul nostru folosește cea mai recentă tehnologie WEB3. Datele dvs. sunt stocate distribuite în întregul Blockchain și nu sunt disponibile pentru aplicarea legii” asigură hackerii, conform sursei citate.

Citeste si:
Armata israeliană susține că a găsit arme în spitalul Al-Shifa din...
Armata israeliană susține că...

Declarațiile lui Marcel Ciolacu după nominalizare

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că este o greşeală nominalizarea sa în mesajul grupării de criminalitate cibernetică Killnet, care a revendicat atacul cibernetic produs vineri dimineaţa asupra mai multor site-uri ce aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România.

„După cum aţi văzut, e o greşeală acolo, sunt şi eu, dar nu am o problemă că sunt nominalizat eu ca şi preşedinte al Senatului. Declaraţia mea a fost una foarte clară. România, dacă este nevoie, este pregătită, atât legal cât şi moral, să facă acest pas. În acest moment nu există o decizie în sensul acesta", a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.