Accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro şi a site-ului unei instituţii financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service), vineri dimineaţa, potrivit unei informări a Guvernului României.

Val de atacuri cibernetice în România. Vizate mai multe instituții, între care Guvernul și Ministerul Apărării

Specialiştii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experţii instituţiilor de specialitate pentru restabilirea accesului şi identificarea cauzelor. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut, arată sursa citată.

„Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut”, a anunțat Guvernul.

Reacția MApN

„Dragi colegi, confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta. Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN. Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) lucrează la acest moment pentru reluarea funcționalității paginii de internet a ministerului”.

Reacția Poliției de Frontieră

„Un atac cibernetic asupra site-ului Poliției de Frontieră Române (www.poliţiadefrontieră.ro) a fost respins vineri, 29 aprilie, în cursul dimineții, de către specialiștii în comunicații și tehnologia informației din cadrul instituției.

Citeste si:
Mai multe spitale din Capitală și din țară au suferit un atac...
Mai multe spitale din...

Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta. Facem precizarea că site-ul Poliției de Frontieră conține doar informații publice și nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliției de Frontieră.

Ofițerii specialiști din cadrul instituției, în colaborare cu experții instituțiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situației și restabilirea accesului publicului către site-ul PFR. Vom reveni cu detalii imediat ce situația va fi remediată”.

Ce este un atac de tip DDoS

Potrivit Directoratului Național de securitate Cibernetică (DNSC) există mai multe tipuri de atacuri DDos, astfel:


  • Atacuri bazate pe volum - obiectivul atacului este de a satura lățimea de bandă a site-ului atacat. (flood UDP, ICMP și alte solicitări cu pachete falsificate).

  • Atacuri de protocol - acest tip de atac consumă resurse reale ale serverului sau cele ale echipamentelor de comunicații intermediare, cum ar fi firewall-urile și echilibratoarele nivelului de încărcare. (flood SYN, atacuri de pachete fragmentate, Ping of Death, Smurf DDoS etc.).

  • Atacuri la nivel de aplicație - compuse din cereri aparent legitime, scopul acestor atacuri este de a bloca serverul web. (atacuri reduse și lente, cereri de tip GET / POST, atacuri care vizează vulnerabilitățile Apache, Windows sau OpenBSD etc.).

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Simptomele unui atac DDoS includ conectivitate neregulată, încetinirea rețelei sau opriri intermitente ale site-ului web. Dacă o lipsă de performanță se prelungește sau este mai severă decât de obicei, rețeaua se confruntă probabil cu un atac DDoS, susțin specialiștii DNSC.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.