Multă lume se plânge în zilele noastre de lipsa de timp. Din fericire, tehnologia ne sare în ajutor din acest punct de vedere și ne ușurează viața, prin multitudinea de produse smart. Dispozitivele smart home nu ușurează doar închiderea ușii garajului sau aspirarea casei. Acestea te pot ajuta, de asemenea, să economisești bani și energie electrică, atunci când sunt utilizate corect. Având în vedere costurile tot mai ridicate ale vieții zilnice, orice economie este de bun augur.

Configurează dispozitivele pentru casă inteligentă folosind propriul smartphone și le vei putea controla de la distanță, le poți programa și conecta la un difuzor inteligent sau chiar le poți configura pentru a efectua acțiuni pe cont propriu. Oferindu-ți mai mult control asupra lucrurilor din casă care folosesc energie, dispozitivele smart home pot face parte dintr-un plan de economisire a energiei.

Iată câteva modalități, adaptate nevoilor fiecărei case, de a utiliza aceste dispozitive pentru a reduce consumul de energie și apă:


  1. Electrocasnicele


Dacă ești pe punctul de a-ți schimba electrocasnicele vechi din casă, te sfătuim să nu te grăbești să iei o decizie. Aruncă o privire, în paralel, la modelele clasice și la cele inteligente. Indiferent dacă obișnuiești să gătești mult sau, din contră, preferi să comanzi mâncarea de la restaurantul preferat, electrocasnicele smart trebuie să își găsească loc în bucătăria ta. Nu te speria de necunoscut, vei regăsi aceleași simboluri cuptor electric, doar că vei putea porni sau opri cuptorul cu ajutorul aplicației. Chiar dacă multe electrocasnice au deja opțiunea de a programa începerea sau finalizarea unui program, acest lucru implică prezența fizică. În schimb, aparatele ce dispun de tehnologie Wi-Fi permit controlul de la distanță, inclusiv atunci când uiți să le programezi.


  1. Iluminatul


Când cineva din casa ta uită să stingă lumina când pleacă dintr-o încăpere, aproape că simți cum crește valoarea facturii de curent. Sigur, o variantă foarte bună ar fi instalarea panourilor cu energie solară, mai ales dacă locuiești la casă, dar e posibil să nu fi ajuns încă în acel punct.

Iluminatul inteligent împiedică risipa de energie prin intermediul telecomenzii, al unor programe și al automatizării la un dispozitiv de zi cu zi. Becurile inteligente sunt cea mai simplă modalitate de a economisi bani, deoarece tot ce trebuie să faci este să le înșurubezi. Acestea sunt becuri LED, care folosesc cu cel puțin 75% mai puțină energie decât becurile incandescente, dar durează de 25 de ori mai mult. Becurile inteligente se pot aprinde ca reacție la alte dispozitive inteligente, precum senzorii de mișcare, și vor funcționa eficient fără a fi nevoie să le oprești.

Citeste si:
Un nou design și tehnologii inovatoare în timpul dușului
Un nou design și tehnologii...


  1. Temperatura


Termostatul inteligent este un must-have în orice casă unde funcționează o centrală termică. Acesta optimizează încălzirea și răcirea casei tale, astfel încât să beneficiezi strict de ceea ce ai nevoie. Îl poți seta dinainte de a pleca de acasă sau chiar după aceea, cu ajutorul aplicației. Astfel, vei putea obține temperatura perfectă, indiferent de momentul zilei. Acest lucru este un real ajutor mai ales când acasă rămân copiii sau persoanele mai în vârstă, care nu se descurcă prea bine cu utilizarea termostatului. Astfe, vei ști sigur că temperatura este perfectă, conform nevoilor fiecăruia. Dacă nu stă nimeni toată ziua acasă, poți regla termostatului astfel încât să consumi cât mai puțin, păstrând totuși o atmosferă plăcută.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
Claudia Pătrășcanu, dată...

Pe scurt, te poți ajuta de tehnologie în casa ta pentru a economisi bani și timp, pentru a elimina risipa și, de ce nu, pentru a te bucura de avantajele științei chiar și într-o locuință de 40 de metri pătrați.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iulie 2023 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.