Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se afla în procedurile finale. Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital, din Glasgow, UK. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie.

"ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim", a declarat Filip, liderul echipei.

David Ghiberdic, Alex Luchianov, Filip Bușcu, Alex Unteșu și ROM-3

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu tehnologie mai avansatà, complexă, care include și o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spațiu despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori. Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

Alex Luchianov, Filip Bușcu și ROM-3

„Proiectul acestor copii este o performanta exceptionala pe care avem datoria sa o celebram si sa o sustinem pentru viitor. Astfel de copii si realizarile lor ne ofera speranta ca generatiile viitoare vor implini pentru Romania ceea ce noi doar am indraznit sa visam. M-am bucurat sa putem sprijini viziunea, efortul si determinarea lor” a declarat Dragos Damian, CEO Terapia – partener al proiectului ROM 3.

Satelitul va orbita în jurul Pămîntului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agentiei The Group si cu sustinerea acordata Liceului International de Informatica de Primaria Sectorului 3. Echipa de elevi e formată din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic, Alexandru Peticaru.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2023 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.