Membrii grupului Kalush Orchestra, formație care a câștigat concursul Eurovision 2022, pentru Ucraina, au ajuns acasă. Artiștii au fost primiți cu entuziasm de public. Liderul trupei a anunțat că trofeul va fi vândut la licitație, iar suma obținută va fi donată „țării și armatei”. Președintele Volodomir Zelenski a transmis un mesaj emoționant, imediat, după aflarea clasamentului.

Formația Kalush Orchestra, câștigătoare Eurovision 2022, a fost primită cu ovații acasă

Muzicienii au lansat și o inițiativă inspirată de cântecul care le-a adus succesul, ”Stefania”, scris de liderul grupului pentru mama sa. În piața centrală din Lviv a fost instalat un panou pe care artiștii au scris numele celor care i-au adus pe lume.

Ei i-au invitat pe toți concetățenii să-și omagieze astfel mamele. Unul dintre membrii grupului a ajuns la Kiev, unde a fost primit la fel de călduros și chiar militarii au dorit să se pozeze cu el.

Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a câștigat trofeul Eurovision 2022

Ucraina este marea câștigătoare de anul acesta a concursului Eurovision, datorită votului telespectatorilor, care a răsturnat ierarhia rezultată după o primă jurizare venită din partea țărilor participante. La scurt timp după aflarea clasamentului, președintele ucrainean a transmis un mesaj emoționant.

„Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa! Anul viitor Ucraina va găzdui Eurovision! Pentru a treia oară în istoria sa.

Și cred că nu pentru ultima oară. Ne vom asigura că într-o zi participanții și oaspeții Eurovision-ului vor fi găzduiți de Mariupol-ul ucrainean. Liber, liniștit, restaurat!

Mulțumim pentru victorie Kalush Orchestra și tuturor celor care ne-au votat! Sigur, victoaria noastră în bătălia cu inamicul nu este departe.Slavă Ucrainei!” , este mesajul transmis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Ce țări au urcat pe scena Eurovision 2022 în finală

25 de țări au trecut în finala Eurovision 2022 de la Torino, calificate direct în această fază ori după ce au trecut de semifinale. Teritoriile calificate din prima semifinală au fost: Elveția, Armenia, Islanda, Lituania, Portugalia, Norvegia, Grecia, Ucraina, Republica Moldova și Țările de Jos.

Citeste si:
Eurovision România 2023. Cine sunt cei 12 finalişti ai Selecţiei...
Eurovision România 2023. Cine...

Țările calificate din a doua semifinală au fost: România, Belgia, Republica Cehă, Azerbaidjan, Polonia, Finlanda, Estonia, Australia, Suedia și Serbia. Lor li s-au adăugat cele cinci mari plătitoare (big five), care s-au calificate automat în finală, anume Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia.

Cele 25 de finaliste au urcat pe scenă în următoarea ordine: Republica Cehă, România, Portugalia, Finlanda, Elveţia, Franţa, Norvegia, Armenia, Italia, Spania, Ţările de Jos, Ucraina, Germania, Lituania, Azerbaidjan, Belgia, Grecia, Islanda, Republica Moldova, Suedia, Australia, Marea Britanie, Polonia, Serbia, Estonia.

România, reprezentată de WRS cu piesa „Llámame”, a obținut 65 de puncte, iar Republica Moldova, reprezentată de Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov cu piesa „Trenuleţul”- 253 de puncte.

Citeste si:
TVR iese la atac după scandalul voturilor de la Eurovision 2022
TVR, după scandalul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.