Presedintele Basescu a declarat ca scrisoarea suplimentara la Acordul cu FMI va fi discutata in CES si ca oricand se pot relua negocierile cu partenerii internationali, precizand ca este insa o chestiune de timp in care Romania trebuie sa spuna cum va reduce cheltuielile bugetare.

"Oricand se poate relua negocierea, orice se poate renegocia, dar vreau sa stiti ca este si o chestiune de timp si oricum trebuie sa raspundem cum reducem cheltuielile bugetare", a spus Basescu, intr-o scurta declaratie de presa dupa intalnirea intre Guvern, sindicate si patronate, intrebat cum a primit propunerea ca unele masuri cu Fondul sa fie renegociate, potrivit NewsIn. ["Dureros": Alte masuri de austeritate pentru romani]

Seful statului a mai mentionat ca este pentru prima data cand acordul este distribuit in avans sindicatelor si patronatelor si partidelor politice pentru observatii. De asemenea, el a mai precizat ca scrisoarea suplimentara catre FMI trebuie discutat si avizat in CES, care e structura legala, relateaza Wall-Street.ro.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat dupa discutiile intre Executiv, sindicate si patronate, ca presedintele Traian Basescu a cerut ca scrisoarea suplimentara cu FMI sa nu fie validata de Guvern pana nu va fi discutata in Consiliul Economic si Social.

"Furibunda campanie" impotriva masurilor Guvernului vizeaza crearea de dezordine

Basescu a mai declarat ca aceasta "furibunda campanie" publica legata de discutiile pe marginea memorandumului cu FMI vine din partea celor care au facut averi in tranzitie si doresc in continuare dezordine sociala, propunand, in schimb, rigoare si solidaritate, potrivit NewsIn.

Acesta si-a motivat iesirea publica de marti seara prin nevoia de a clarifica motivele intalnirii de la Parlament, in contextul in care foarte multi neparticipanti la discutii "isi dau cu parerea". "Romanii au si nevoie de adevar si nu numai de minciuna celor foarte interesati de desolidarizarea romanilor", a precizat seful statului. Basescu a tinut sa sublinieze ca intalnirea de la Parlament a fost generata de solicitarea facuta de sindicate la intalnirea de duminica, de la Cotroceni, dar invitatiile au fost facute de Presedintie din motive tehnice.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

"Am convingerea ca aceasta furibunda campanie vizeaza in primul rand crearea de dezordine, sunt foarte multi care doresc sa revina la perioada anilor '90 cand s-au imbogatit din dezordine. Eu cer rigoare si abordarea solutiilor care pot face din Romania in continuare o tara cu sanse, care isi stabilese singura destinul, si nu o tara sufocata de datorii care sa ajunga sa fie salvata conditionat", a subliniat Traian Basescu.

"Fondul nu e Armata Salvarii, iar ce va propun eu acum este ca impreuna sa iesim din dificultate cu asumarea de sacrificii, de la presedinte pana la cel mai neinsemnat functionar, si nu cu lozinci. Nu ne scoate din dificultate nicio lozinca, nu ne iarta de responsabilitatea cheltuieilor din 2007-2008. Consider ca prin continutul scrisorii (de intentie cu FMI-n.r) bazat pe cifre si consultarea celor mai autorizate institutii din Romania, eu am facut o oferta corecta romanilor. O solutie alternativa daca va fi adusa in discutie poate sa fie, eu nu-mi insusesc decat solutia corecta", a precizat seful statului.

Cea mai buna solutie pentru Romania

Basescu a tinut sa sublinieze ca sustine fara rezerve solutia adoptata de Guvern in scrisoarea de intentie cu Fondul, aratand ca aceasta are la baza realitatile economice ale Romaniei. Pe de alta parte, Basescu a aratat ca nu poate lua in calcul, ca alternative, solutiile enuntate de partide la televizor pentru ca acestea nu au la baza cifre, aratand ca de aceea, "pe acesti diletanti" ii considera "niste promotori ai dezinformarii romanilor.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Agathon: Romania ar da un semnal negativ daca ar rechema FMI la negocieri

"Exista posibilitatea unor reduceri de salarii diferentiate daca cineva isi asuma responsabilitatea in fata lui si a celor zece generatii care urmeaza in Romania sa renuntam la scrisoarea de intentie si sa rechemam FMI pentru noi negocieri. Va dati seama, comunitatea europeana, Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Banca Centrala Europeana, fondurile de investitii, investitorii straini cu ce ochi vor privi Romania, daca ea se demonstreaza a fi incapabila sa duca la un sfarsit un acord stand-by cu FMI? Va dati seama ce exemplu extraordinar dam in plina criza in UE, ca Romania nu-si ia a cincea transa cand are 10 miliarde de euro datorie externa?", a spus purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon la finalul discutiilor dintre presedinte, Guvern, patronate si sindicate.

Citeste si:
7 lucruri importante pe care e obligatoriu sa le afli despre bani,...
7 lucruri importante pe care...

"Daca nu semnam scrisoarea de intentie cu Fondul, atunci o sa discutam de o scadere economica de 3-4% si de 1,2 milioane de someri pana in iulie", a atentionat Agathon.

Agathon a precizat ca discutiile de marti au inceput foarte bine, insa sindicatele au incercat sa intre pe fondul principalelor puncte din scrisoarea de intentie pentru FMI, astfel ca "s-au sistat lucarile in celula de criza si din acest punct de vedere e un semnal nu foarte bun".

"ACPR a cerut o intalnire separata cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni. Maine(miercuri n.r.) nu se discuta in Guvern scrisoarea de intentie, se discuta in CES, presedintele s-a retras din aceasta celula de criza si a spus foarte clar si ferm ca Guvernul va face ce va hotara CES-ul: daca CES da aviz favorabil atunci scrisoarea de intentie se discuta in Guvern, daca CES nu da aviz favorabil exista chiar posibilitatea rechemarii misiunii si redeschiderii negocierilor, asa ca suntem intr-un moment absolut neasteptat", a mai spus Agathon.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Cititi si:

FMI "arunca pisica moarta" in ograda Guvernului

Videanu: Angajatii companiilor de stat ar trebui sa fie "solidari"

Basescu: Sa terminam cu nemunca!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.