Sa inveti din timp cateva lucruri importante despre bugetul tau te poate salva de la comiterea unor greseli care sa iti lase o gaura neagra in buzunar pe termen lung.

Exista o convingere colectiva ca tinerii nu stiu sa isi gestioneze eficient banii si ca astfel ajung in situatii-limita, din care ies doar apeland la ajutorul parintilor sau impovarandu-se cu imprumuturi care le afecteaza bugetul pe tot anul.

Intr-adevar, studiile confirma ca tinerii pana in 30 de ani au dificultati in a raspunde la cateva intrebari simple despre bani: putini inteleg cum functioneaza creditele acordate de banci, cum le sunt calculate salariile sau cat conteaza contributiile lor la fondul de pensii. Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care tinerii ar trebui sa le afle cat mai devreme despre bani si regulile dupa care sa se ghideze cand isi planifica bugetul lunar:

1. E obligatoriu sa stii exact cat castigi si unde ti se duc banii

Cand vorbim de salariu, ne referim de regula la cel net, adica banii care ne intra efectiv in cont la final de luna. Salariul brut, adica suma platita de angajator, este mai mare: din ea se retin diferite contributii si impozitul, de care unele categorii de salariati sunt scutiti. Multe persoane au un soc cand folosesc acest calculator salarial si afla cat castiga de fapt si cum li se impart banii spre contributia de somaj, cea pentru pensii si cele pentru sanatate. Iar cand stii cat dai din salariu in fiecare luna la stat, acest lucru te va face mult mai atent la cum sunt cheltuiti banii publici si la orice neregula pe care o observi.

2. Negocierea salariului va da roade pe termen lung

Doar 2 din 5 tineri isi negociaza primul salariul, de teama sa nu fie respinsi si sa piarda oportunitatea unui job. Insa potrivit Time.com, 80% dintre cei care cer mai multi bani ii si primesc, chiar daca nu pe toti. Pe langa asta, 76% dintre manageri spun ca acei candidati care isi negociaza salariul dau impresia ca au incredere in ei si in ceea ce stiu sa faca sau in contributia pe care o pot aduce unei companii.

In plus, negocierea salariului inseamna sa pornesti din start cu un venit mai mare, ceea ce iti va creste sansele de a obtine un salariu mai mare pe termen lung. Asadar, inainte de a merge la un interviu intereseaza-te despre sumele care se platesc in domeniul respectiv, pentru pozitia pe care ai aplicat si hotaraste-te asupra a cat ai de gand sa ceri. Chiar si ca incepator, salariul tau trebuie sa fie conform cu cele de pe piata muncii, cu volumul sarcinilor si cu dificultatea lor.

3. Este extrem de important sa ai un cont de economii

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

Un studiu recent a aratat ca doar unul din 3 tineri are suficienti bani pusi deoparte pentru o urgenta medicala sau pentru o cheltuiala neprevazuta, pe langa acoperirea chiriei si a facturilor lunare. Daca nu iti pui bani deoparte pentru zile negre, risti sa te ingropi in datorii greu de acoperit, atunci cand te vei gasi intr-o astfel de situatie neasteptata. Chiar daca economiile sunt ultima ta grija, vrei sa calatoresti si sa investesti in tine, un astfel de cont este obligatoriu si te va salva de multe neplaceri pe termen lung.

4. Nu neglija contributiile la fondul de pensii

Putini tineri isi pun problema veniturilor din care vor trai la pensie, deoarece mai au zeci de ani la dispozitie sa se preocupe de asta. Insa trebuie sa iei in considerare faptul ca fiecare pas pe care il faci in cariera si fiecare an petrecut in campul muncii ar trebui sa iti faca viata mai usoara la pensie. Pe langa contributiile obligatorii, poti opta sa iti pui banii si intr-un fond privat de pensii, astfel incat sa ai certitudinea ca nu vei fi nevoit sa te zbati cand te retragi.

5. Nu te baga in datorii pe care nu le poti acoperi

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Unul din 5 tineri pana in 30 de ani au deja un credit pe termen mediu sau lung la o banca, fie ca si-au luat o locuinta, o masina sau au avut nevoie de bani pentru o vacanta sau pentru o urgenta care i-a prins nepregatiti. In primii ani in campul muncii, principala ta grija ar trebui sa fie acumularea unei experiente consistente, care sa te ajute sa avansezi in cariera si sa obtii un job cat mai bine platit.

Daca te indatorezi inainte sa te obisnuiesti sa-ti gestionezi eficient bugetul, te vei adanci tot mai tare in datorii, pana cand nu le vei mai face fata. Pentru a te asigura ca nu ramai niciodata pe minus cu banii, este indicat sa nu ai rate care sa depaseasca 30% din salariu si sa iti calculezi de mai multe ori cheltuielile, inainte sa te inhami la un credit pe termen lung.

6. Nuntile scumpe sunt asociate cu casnicii mai scurte

In SUA, costul mediu al unei nunti este de 26.000 de dolari, iar partea interesanta este ca un studiu a descoperit ca acele cupluri care cheltuiesc mai mult de 20.000 de dolari cu nunta au un risc de 1,6 ori mai mare sa divorteze, fata de cuplurile care cheltuiesc intre 5.000 si 10.000 de dolari.

Citeste si:
Unde se duc banii Oanei Roman. Vedeta a recunoscut pe ce își...
Unde se duc banii Oanei...

In Romania, o nunta cu aproximativ 100 de invitati poate ajunge sa coste si 15.000 de euro, in orasele mari, iar tinerii se trezesc la final ca abia au reusit sa isi recupereze investitia din darul de nunta, daramite sa mai ramana si cu ceva in plus. Daca vrei neaparat sa ai o nunta ca in povesti, ai mare grija la toate cheltuielile, astfel incat sa nu va treziti ca ati intrat in casnicie cu datorii inca din prima zi.

7. Contul iti poate fi blocat pentru neplata taxelor

Putini tineri se intereseaza anual de taxele pe care le au de platit la stat, indiferent ca este vorba despre impozitul pe locuinta sau de plata taxelor pe veniturile incasate din drepturile de autor. Insa acumularea acestor datorii poate duce inclusiv la blocarea banilor din contul tau si nici penalizarile care se adauga pentru fiecare luna de intarziere a platii nu sunt de ignorat. Asigura-te in fiecare an ca esti la zi cu taxele si impozitele, mai ales ca este simplu sa verifici si sa platesti online aceste dari.

Tu tii cont de aceste reguli? Te-au ajutat sa iti gestionezi mai bine banii?

Citeste si:
Soția lui Nosfe, primele declarații după ce i-a fost închis contul...
Soția lui Nosfe, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.