Armistițiul temporar, de patru zile, dintre Israel și Hamas, a intrat în vigoare azi, la ora 7. Acordul prevede schimbul a 50 de ostatici deținuți de Hamas pentru 150 de prizonieri palestinieni deținuți de Hamas. Iată care sunt cele șase puncte esențiale ale înțelegerii dintre cele două puteri, conform grupării jihadiste.

Pauză în războiul Israel - Hamas. A începutul armistițiul de patru zile

Încetarea focului a fost precedată de explozii ocazionale, care au continuat timp de aproximativ 15 minute după această oră, potrivit BBC. Corespondenta postului TV a transmis din sudul Israelului, cu câteva minute înainte de ora 08:00 - armistițiul începând la 07:00 - că de cel puțin 20 de minute nu a mai auzit focuri de armă, explozii sau vreun alt sunet de război.

Acordul dintre Israel și Hamas ar urma să dureze patru zile pentru a permite schimbul a 50 de ostatici deținuți de Hamas pentru 150 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Există puține detalii despre cum și când ar putea fi eliberați prizonierii, dar se așteaptă ca primii 13 ostatici să fie predați Crucii Roșii la ora locală 16:00. Se așteaptă ca restul ostaticilor să fie eliberați în grupuri în fiecare zi, pe durata restului armistițiului.

Israelul va continua războiul după armistițiu

Este posibilă o prelungire a armistițiului în cazul în care se va ajunge la un acord privind alți ostatici și prizonieri, dar Israelul vrea să revină la război după pauză, indiferent cât de lungă ar fi aceasta.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Adraee, a avertizat vineri dimineață, într-un mesaj în limba arabă adresat civililor palestinieni din Gaza, că „războiul nu s-a terminat încă”.

„Pauza umanitară este temporară. Nordul Fâșiei Gaza este o zonă de război periculoasă și este interzisă deplasarea spre nord. Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să rămâneți în zona umanitară din sud.

Este posibilă doar deplasarea din nordul Fâșiei spre sud prin intermediul drumului Salah al-Din. Deplasarea rezidenților din sudul Fâșiei către nord nu este permisă și este periculoasă”, a subliniat acesta.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Ce prevede armistițiul, potrivit Hamas

Miercuri, gruparea Hamas a emis un comunicat privind o încetare a focului. „După mai multe zile de negocieri, anunțăm, cu ajutorul și sub îndrumarea lui Allah Atotputernicul, încheierea unui acord de armistițiu umanitar (încetarea temporară a focului) care se întinde pe durata a patru zile”, se arată în comunicatul grupării jihadiste, potrivit Sky News.


  1. intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;

  2. eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;

  3. niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;

  4. niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;

  5. libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;

  6. „forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Negociatorul-șef al Qatarului în discuțiile de încetare a ostilităților, Mohammed Al-Khulaifi, secretar de stat la Ministerul de Externe, a declarat că, potrivit acordului, nu va avea loc „niciun fel de atac. Nicio mișcare militară, nicio expansiune, nimic". El a adăugat că țara sa speră că acesta va fi „o bază pentru un acord mai mare și o încetare permanentă a luptelor".


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2023 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.