NATO simulează activarea Articolului 5, după ce unul dintre statele membre a fost atacat de un inamic de talia Rusiei. 90.000 de soldați vor lua parte la unul dintre cele mai mari exerciții militare din istoria Alianței Nord Atlantice. Sunt planificate între 500 și 700 de misiuni de luptă, chiar și în România.

Steadfast Defender 24 este cel mai mare exerciţiu militar pe care NATO îl organizează în ultimii aproape 40 de ani. Alianța vrea să arate potențialilor inamici că poate desfășura și susține operațiuni complexe, pe mii de kilometri, din Nordul Atlanticului până în Europa Centrală și de Est, și în orice condiții.

„Steadfast Defender 24 va fi o demonstrație clară a unității noastre, a puterii noastre și a hotărârii noastre de a ne proteja reciproc, de a proteja valorile noastre şi ordinea internaţională bazată pe legi”, Christopher Cavoli comandantul forţelor NATO în Europa.

Nava de transport şi debarcare USS Gunston Hall e prima care a plecat din Statele Unite către Europa. Scenariul exersat este activarea articolului 5 după ce unul dintre statele membre a fost atacat, astfel că demonstrația de forță pregătită de NATO este impresionantă.

La exercițiu vor participa peste 50 de nave, portavioane și distrugătoare, cât și peste 80 de avioane de luptă, printre care F-35, F-15, supersonice F-18 Hornet și aeronave Harrier, elicoptere și drone.

Cel puțin 1.100 de vehicule de luptă vor fi folosite, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie. Sunt planificate între 500 și 700 de misiuni de luptă aeriană, iar alte sute de exerciții vor simula confruntări pe mare și pe uscat. Manevrele militare vor dura până la finalul lunii mai și se vor desfășura pe teritoriul a aproximativ 19 state membre NATO și partenere, inclusiv în România.

Mai multe state vor cumpăra 1.000 de rachete Patriot

Alianții își continuă, de asemenea, înarmarea. Mai multe state membre vor cumpăra aproape 1.000 de rachete Patrior pentru a consolida sistemele de apărare aeriană ale Europei. Contractul de 5,6 de miliarde de dolari a fost semnat de Germania, Olanda, România și Spania, printre ale teritorii.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Măsurile vin în contextul în care războiul din Ucraina se apropie de al treilea an, iar oficialii NATO au avertizat că un conflict cu Rusia e posibil în următorii 20 de ani. Săptămâna trecută, şeful militar al Alianţei le-a cerut civililor din statele membre să fie pregătiţi de un război cu Rusia.

„Dacă nu ar fi fost oprit în încercarea de a face ceea ce încerca să facă în Ucraina, Putin aproape sigur nu s-ar fi oprit la Ucraina. Ar fi putut să atace alte țări, inclusiv țări din NATO, pe care avem responsabilitatea să le protejăm”, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Rusia nu a anunțat încă dacă și cum va răspunde mobilizării aliate de la granițele sale, dar acuză Alianța că s-a întors la manevrele Războiului Rece și că își pregătește resursele pentru confruntarea cu Moscova.

Citeste si:
Ce poziție are NATO în războiul Israel - Hamas. „Are dreptul de a...
Ce poziție are NATO în...

„Dacă nu ar fi fost oprit în încercarea de a face ceea ce încerca să facă în Ucraina, Putin aproape sigur nu s-ar fi oprit la Ucraina. Ar fi putut să atace alte țări, inclusiv țări din NATO, pe care avem responsabilitatea să le protejăm”, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Conform specialiștilor, atacul Rusiei va fi precedat de un război cibernetic și de lovituri aeriene cu rachete. Șeful diplomației ruse a răspuns dur la acuzațiile că Moscova ar putea să își invadeze vecinii.

„L-am auzit și pe preşedintele Biden spunând ceva similar, avertizând că, dacă Ucraina pierde războiul, atunci Rusia va mărșălui asupra statelor baltice, asupra Finlandei și a altor membri NATO. Cred că oamenii care fac astfel de afirmaţii înţeleg că ele sunt. Cum să spun? Sunt mizerii”, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Citeste si:
Ucraina, reacții dure la adresa unui oficial NATO
Ucraina, reacții dure la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2024 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.