Ţările membre ale NATO, reunite la Bruxelles la nivelul miniştrilor apărării, şi-au exprimat joi „solidaritatea” cu Israelul după ce gruparea Hamas a începutul războiul, la finalul săptămânii trecute, arată un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.

Război Israel - Hamas: ce poziție are NATO

„Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Israel, indicând în mod clar că (această ţară) are dreptul de a se apăra într-o manieră proporţională contra acestor acte de terorism nejustificate”, arată un comunicat al NATO difuzat la scurt timp după începerea celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

Participanții i-au cerut grupării Hamas „eliberarea imediată” a tuturor ostaticilor și protejarea civililor. Ei au declarat că nicio țară și nicio organizație nu ar trebui să caute obținerea de avantaje de pe urma situației actuale.

Miniştrii apărării aliaţi au fost informaţi de omologul lor israelian, Yoav Gallant, care s-a adresat prin videoconferinţă, despre „atrocităţile comise de Hamas contra civililor israelieni şi cetăţenilor mai multor ţări membre NATO”.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat că NATO condamnă atacurile teroriste în cei mai puternici termeni posibili, adăugând că „Israelul nu este singur”.

„Continuăm să ne concentrăm în NATO pe consolidarea apărării şi descurajării şi aş spune doar că NATO este mai puternică şi mai unită ca oricând”, a declarat joi Austin, într-o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg, potrivit EFE.

Înaltul oficial american a adăugat că NATO „continuă să fie forul fundamental pentru consultările, deciziile şi acţiunile privind securitatea transatlantică”. Hamas este „o organizaţie teroristă, nu sunt militanţi sau combatanţi ai libertăţii”, a subliniat ministrul apărării britanic Grant Schapps.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Ce se întâmplă în aceste momente în Israel

Israelul pregătește ofensiva. A mobilizat zeci de mii de soldați care vor ataca terestru în Fâșia Gaza. Războiul se duce nu numai în sudul Israelului, ci și în nord, de unde au fost atacate aeroporturile din Siria ca răspuns la bombardamentele susținătorilor Hamas din zonă. Situația este la fel de gravă și în Gaza, unde locuitorii au rămas fără electricitate, spitalele sunt pline de răniți, iar femeile însărcinate nu au nici acces la apă.

Armata Israelului a informat Naţiunile Unite, vineri dimineaţă, că 1,1 milioane de palestinieni din Gaza ar trebui să fie relocaţi în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, a afirmat un purtător de cuvânt al ONU, iar palestinienii se tem că acesta ar putea fi un precursor al plănuitei ofensive terestre israeliene, scrie Reuters.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Armata israeliană nu a oferit deocamdată declaraţii despre avertizare, care vine după ce Israelul a masat tancuri în apropierea graniţei cu Gaza şi a desfăşurat lovituri aeriene în enclava palestiniană, în urma atacului mortal al militanţilor Hamas în Israel.

„Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o asemenea mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.

„Naţiunile Unite fac apel ca un astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând astfel transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate”, a spus el.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Octombrie 2023 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.