Joe Biden „încă mai crede în perspectiva şi posibilitatea” unui stat palestinian, dar „recunoaşte că va fi nevoie de multă muncă pentru a ajunge acolo”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby.

Conform acestuia, președintele american Joe Biden a discutat despre poziția sa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în cursul unei conversații telefonice de „30 până la 40 de minute”. A fost prima discuţie între cei doi lideri, a căror relaţie este notoriu dificilă, din 23 decembrie.

Liderul de stat american a adus în discuție, conform lui John Kirby, „eforturile în curs pentru a elibera ostaticii” încă deţinuţi în Fâşia Gaza, „responsabilitatea Israelului” de a proteja civilii din acest teritoriu palestinian aflat în război, precum şi „progresele” în problema litigioasă a taxelor colectate de autorităţile israeliene în Cisiordania ocupată, pe care Autoritatea Palestiniană cere să îi fie plătite.

Benjamin Netanyahu a respins joi o cerere recurentă a lui Joe Biden, şi anume coexistenţa, în viitor, a Statului Israel împreună cu un stat palestinian.

„Israelul trebuie să aibă controlul securităţii asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiţie necesară, care este în contradicţie cu ideea de suveranitate (palestiniană)”, a indicat prim-ministrul, precizând că le-a spus acest lucru direct americanilor.

Poziția nu este nouă, dar aceste comentarii au marcat din nou divergențele dintre SUA și aliatul său. Statele Unite exercită presiuni puternice asupra Israelului, al cărui susținător principal diplomatic și militar sunt, atât în ceea ce privește desfășurarea conflictului din Fâșia Gaza, cât și perspectivele pe termen lung.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...


  • Discuția telefonică anterioară dintre cei doi lideri a avut loc pe 23 decembrie și a fost furtunoasă, scrie presa americană.

  • Războiul din Gaza a fost declanșat de un atac fără precedent al Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului.

  • Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului, dintre care aproximativ 100 au fost eliberate pe fondul unui armistiţiu la finalul lunii noiembrie.

  • Israelul a transmis că 132 de oameni rămân deținuți, dintre care 27 ar fi murit.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2024 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.