Acordul de armistițiu privind eliberarea de ostatici israelieni a fost aprobat de cabinetul lui Benjamin Netanyahu. 50 de civili, femei și copii, vor fi eliberați în decursul următoarelor patru zile, timp în care va exista şi o pauză a luptelor. După, războiul va continua, spune premierul Israelului. Tel Avivul nu va opri ostilitățile până când nu își va atinge scopurile.

Ce prevede acordul de armistițiu dintre Israel și Hamas

Membrii cabinetului israelian s-au reunit marți seară la Tel Aviv. După multe ore de negocieri, oficialii au aprobat acordul de eliberare a zeci de ostatici israelieni ținuți de Hamas.

Acordul mai prevede și intrarea în Fâșia Gaza a cel puțin 300 de camioane cu ajutoare pe zi. În plus, o încetare a focului va avea loc pentru cel puțin patru zile. După, însă, războiul va continua.

„În străinătate se vorbeşte degeaba, de parcă, după armistiţiul pentru recuperarea răpiţilor noştri, vom opri războiul. Doresc să precizez: suntem în război și vom continua războiul. Vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele; eliminăm Hamas, returnăm toți răpiții noștri și persoanele dispărute și ne asigurăm că nu va exista niciun element în Gaza care să amenințe Israelul”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Conform unui înalt oficial israelian, statul evreu ar fi negociat doar eliberarea cetățenilor săi. Alte țări vor trebui să negocieze propriile condiții cu Hamas.

Hamas va elibera 50 de ostatici, dintre ei 40 de copii

Armistițiul prevede eliberarea a aproximativ 50 de ostatici. Ar fi vorba de toţi cei 40 de copii răpiţi şi aproximativ 13 femei. În schimbul lor, bombardamentele vor înceta patru zile.

„Am avut mari speranţe acum o săptămână, dar nu s-a întâmplat. Este un joc al minţii, de 45 de zile suntem într-o tortură psihologică”, Noam Sagi, fiul unei ostatice.

Israelul este îngrijorat că acordul va permite militanților Hamas să se regrupeze. Totuși, oficialii din Qatar, unul dintre statele care meditează discuțiile, sunt optimiști.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

În Fâșia Gaza, forțele israeliene continuă ofensiva militară. Au peste 10.000 de militari în enclavă, cei mai mulți sunt mobilizați în Gaza, unde lupte intense se dau tot în jurul spitalelor.

Tancurile Israelului au înconjurat spitalul indonezian. 12 oameni au murit în urma bombardamentelor din ultimele ore, iar peste alți 200 au fost răniți, au transmis militanții palestinieni. Forțele israeliene susțin însă că trupele au răspuns cu focuri de armă trase din spital.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2023 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.