Războiul dintre Israel și Hamas este departe de a se încheia. Bilanțul morților din Fâșia Gaza a ajuns la 13.000, au transmis oficialii. Între timp, israelienii au făcut publice imagini cu ostatici aduși de Hamas la spitalul Al-Shifa, dar și cu un nou tunel al teroriștilor, aflat chiar sub principala unitate medicală din Gaza. Hamas neagă prezența militară în spital. În același timp, vin vești bune din Fâșie: Israel și Hamas sunt la un pas de un acord pentru eliberarea ostaticilor în schimbul încetării focului.

IDF susține că Hamas aduce ostatici la spitalul Al-Shifa

Israelienii au găsit sub spitalul Al-Shifa un tunel lung de 55 de metri. Presupusa ascunzătoare a teroriștilor Hamas ar include o scară, o ușă rezistentă la explozie și un punct de tragere care ar putea fi folosit de lunetiști pentru a bloca intrarea forțelor israeliene.

Israelul nu numai că vrea să demaște Hamas, dar acuză și teroriștii că folosesc unitatea spitalicească din Gaza pe post de bază militară. Hamas neagă acuzațiile.

„Israelienii au susținut că acest spital este un centru de comandă, control, administrare și dominare, o chestiune mult mai mare decât un simplu tunel. Unde este? Nu există nimic de acest fel”, a spus Osama Hamdan, reprezentant Hamas.

În urmă cu câteva zile, tot în zona spitalului, într-un alt tunel, israelienii au găsit mai multe arme care ar fi putut aparține Hamas. Duminică seară, soldații au publicat o serie de înregistrări video ale camerelor de securitate din Al-Shifa cu Hamas aducând ostatici străini la spital, în urma atacului din 7 octombrie.

„Hamas îi ţine ostatici pe cei în vârstă. Bărbați, femei, copii, bebeluși. Bebeluşi, ţinuţi ostatici! Forțele de Apărare ale Israelului au obligația morală de a-i aduce acasă pe toți, pe fiecare dintre ostaticii noștri. Nu ne vom odihni până nu o vom face. Hamas îi ascundea și îi ucidea pe ostaticii noștri în spitalul Shifa”, a transmis Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF.

Din 7 octombrie, soarta a peste 240 de ostatici răpiți de Hamas este necunoscută. Ziariștii de la Washington Post anunță însă că un acord pentru eliberarea lor ar putea fi semnat în curând, la presiunea SUA și cu medierea Qatarului.

„Acum sunt mai încrezător că suntem suficient de aproape pentru a ajunge la un acord. Punctele de dezacord, sincer, în această etapă au legături cu chestiuni practice, logistice. nu este vorba despre ceva care reprezintă esenţa tranzacției”,Sheikh Mohammed Al Thani, premierul Qatarului.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

O veste bună vine și de la Al-Shifa, de unde 31 de bebeluși născuți prematur au fost evacuați cu ambulanțele într-un efort comun al ONU, Organizației Mondiale a Sănătății și Crucii Roșii. Ei au fost transferați la unități medicale din sudul Fâșiei Gaza.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, 30.000 de civili au fost răniți în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza. Alți peste 880.000 au fost nevoiți să-și găsească un acoperiș deasupra capului. În goana după mâncare, copiii așteaptă la cozi interminabile pentru a primi o bucată de pâine sau o sticlă cu apă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2023 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.