Război Israel - Hamas. Armata israeliană a declarat că forțele sale au intrat în spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza și desfășoară o operațiune, miercuri, împotriva Hamas.

Armata israeliană a intrat în spitalul Al-Shifa și desfășoară o operațiune împotriva grupării Hamas

Armata Israelului a comunicat următoarele: „Pe baza informaţiilor secrete şi a unei necesităţi operaţionale, forţele IDF efectuează o operaţiune precisă şi ţintită împotriva Hamas într-o anumită zonă a Spitalului Al-Shifa".

Israelul a transmis: „Forţele IDF includ echipe medicale şi vorbitori de limba arabă, care au urmat un antrenament specific pentru a se pregăti pentru acest mediu complex şi sensibil, cu intenţia ca civilii să nu fie afectaţi”.

Armata israeliană a declarat că efectuează, miercuri dimineaţă, un raid în interiorul Al-Shifa, cea mai mare unitate medicală din Gaza. În timp de război, spitalele sunt protejate prin dreptul internațional umanitar, însă Israelul a declarat că „utilizarea militară continuă a spitalului Al-Shifa de către Hamas pune în pericol statutul său”. De asemenea, conform CNN, Tel Avivul le-a transmis agenților Hamas că au avut destul timp pentru a înceta presupusele lor activități în interiorul clădirii.

SUA au citat marți serviciile de informații care dugerează că Hamas are un centru de comandă sub spital. CNN nu a putut verifica independent informații Statelor Unite sau ale Israelului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner, a declarat că prezența civililor în spital complică operațiunea la sol. Oficialul a completat că forțele israeliene încearcă să „atenueze” impactul operațiunii, prin prezența medicilor și a vorbitorilor de limbă arabă, care vor veni în sprijinul pacienților.

Khaled Abu Samra, un medic din Al Shifa, a declarat pentru CNN că toţi cei din interior au primit un avertisment cu 30 de minute înainte de începerea operațiunii israeliene asupra complexului.

„Ni s-a cerut să rămânem departe de ferestre și balcoane. Putem auzi vehiculele blindate, sunt foarte aproape de intrarea în complex”, a spus el.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Khader Al Za’anoun, un jurnalist din interiorul spitalului, a precizat pentru sursa citată că tancuri israeliene au intrat în curtea spitalului și au avut loc schimbrui de focuri. Nu se știe dacă există soldați IDF în clădirile unității spitalicești, a completat Al Za'anoun.

Ministrul palestinian al Sănătății, dr. Mai Al-Kaila, a declarat miercuri că raidul a reprezentat „o nouă crimă împotriva umanității, a personalului medical și a pacienților” cu „consecințe catastrofale” pentru pacienți și personalul medical.

Mişcarea palestiniană Hamas l-a acuzat miercuri pe preşedintele american Joe Biden că este „în întregime responsabil” pentru operaţiunea israeliană în desfăşurare la spitalul Al-Shifa din Gaza, transmite AFP.

Citeste si:
Hamas aduce ostatici la spitalul Al-Shifa, susține IDF. Tel Avivul...
Hamas aduce ostatici la...

„Considerăm ocupaţia (israeliană) şi pe preşedintele Biden pe deplin responsabili pentru atacul asupra complexului medical Al-Shifa” de către armata israeliană, a declarat Hamas într-un comunicat în limba arabă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.