Daca doresti sa cumperi o locuinta in viitorul apropiat, trebuie sa tii cont de cateva lucruri foarte importante.

Romanii sunt cunoscuti in intreaga Europa pentru dorinta de a detine cel putin o locuinta. Chiria este considerata de majoritatea romanilor ca fiind o solutie de compromis si de scurta durata. Efectul acestei tendinte este evident: 96,6% dintre romani locuiesc in propriile case sau in locuintele parintilor sau altor rude apropiate, pentru care nu platesc chirie.

Din punct de vedere statistic, exista, practic, 96,6% sanse ca si tu sa-ti doresti sa-ti cumperi o locuinta la un moment dat. Iata, insa, care sunt cele 7 lucruri de care trebuie sa tii cont:

1. De unde faci rost de bani

Sansele de a plati o locuinta cu banii jos sunt minime in Romania, datorita veniturilor medii foarte mici comparativ cu cele din Europa. Daca nu vinzi o alta locuinta pentru a cumpara una in orasul in care locuiesti, vei avea nevoie de un credit imobiliar, iar acesta este primul lucru la care trebuie sa te gandesti, conform cnn.com. Ai de ales, astfel, intre un credit in lei sau unul in euro. Perioada de acordare a unui astfel de credit este de pana la 30 de ani, fapt ce micsoreaza considerabil rata lunara si o aduce la valoarea unei chirii pentru o locuinta de aceeasi dimensiune. In plus, perioada de gratie este de pana la doi ani. Ca sa te convingi de acest lucru, poti calcula, in cateva secunde, valoarea sumei pe care ai putea sa o platesti lunar cu un calculator de rate precum cel de aici, de unde vei afla, totodata, si care sunt conditiile de acordare a creditului imobiliar.

2. Cum faci rost de banii pentru avans

Banii pentru avans sunt la fel de importanti ca un credit imobiliar, deoarece fara o astfel de suma nu vei reusi sa obtii finantarea necesara pentru achizitionarea locuintei. Cu cat reusesti sa strangi mai multi bani pentru avans, cu atat iti va fi mai usor sa obtii creditul care ti se potriveste, iar o rationalizare drastica a cheltuielilor este esentiala, noteaza site-ul moneysmart.gov.au. Spre exemplu, pentru un avans de 15% dintr-o suma totala de 70.000 de euro vei avea nevoie de 10.500 de euro, pe care ii poti economisi in decurs de trei ani daca vei pune deoparte, lunar, aproximativ 290 de euro.

3. Calculeaza venitul „la rece”

Fa un calcul simplu si lucid: cati bani castigi in fiecare luna? Iti permiti sa platesti rata? In plus, ai de ales intre a te baza, in efectuarea acestor calcule, si pe veniturile partenerului sau a partenerei tale de viata, iar modul in care decurge relatia voastra in acest moment ti-ar putea oferi cateva indicii importante cu privire la acest aspect. Cu toate acestea, daca stai in chirie, iar rata pe care o vei plati nu depaseste suma pe care oricum o scoti din buzunar in fiecare luna, decizia ar trebui sa fie foarte simplu de luat in acest moment.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...



4. Ia in considerare si celelalte cheltuieli

Pe langa ratele lunare, exista si alte cheltuieli de care trebuie sa tii cont atunci cand planifici bugetul, conform moneyadviceservice.org.uk, precum:

  • Comisionul de analiza de dosar atunci cand accesezi un credit;
  • Comisionul anual de administrare a creditului (in unele cazuri este de 150 de lei/an);
  • Costurile de evaluare a imobilului;
  • Costurile notariale;
  • Costurile de mutare;
  • Eventualele costuri de renovare a noii locuinte;
  • Costurile de amenajare interioara a locuintei proaspat cumparate;
  • Asigurarile pentru locuinta.
5. Atentie la dimensiunea apartamentului sau a casei

Daca vei cumpara o locuinta cu ajutorul unui credit imobiliar, vei plati rate timp de 20 sau de 30 de ani. In aceasta perioada de timp se pot intampla multe lucruri, prevazute sau neprevazute. Spre exemplu, ai putea avea copii, care vor avea nevoie, la randul lor, de spatiu personal. Daca ai in plan sa devii parinte, cumpara o locuinta mai mare decat ai fi avut nevoie doar pentru tine si partenerul sau partenera ta de viata. Un apartament cu minimum trei camere devine, astfel, noul standard pentru tine, chiar daca in prezent ti s-ar putea parea inutil de spatios.

Citeste si:
Emily Burghelea, cu soț milionar și stă în chirie. De ce au luat...
Emily Burghelea, cu soț...

6. Atentie la pretul pe metrul patrat al locuintei

Inainte de a bate palma cu un proprietar, afla care este pretul locuintelor in zona in care ai decis sa te muti. Nu este, insa, important pretul total al unei locuinte, ci pretul mediu pe metrul patrat util. Acesta este cel mai bun termen de comparatie a preturilor locuintelor, pe care il poti folosi atunci cand nu vrei sa te pacalesti la achizitionarea unei case.

7. Inspecteaza bine locuinta si informeaza-te despre viitorii vecini

Atunci cand o anumita locuinta iti face cu ochiul, viziteaz-o impreuna cu un specialist in constructii sau cu o persoana care se pricepe mai bine decat tine la gasirea viciilor ascunse si la aflarea calitatii reale a materialelor folosite in construirea sau renovarea apartamentului sau casei. In plus, afla cat mai multe informatii despre vecinii pe care ii vei avea, pentru a evita surprizele neplacute de mai tarziu si pentru a sti in ce masura noua locuinta va fi un loc unde vor domni linistea si siguranta ta si a familiei tale.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.