Achiziția unei locuințe cu siguranță vine cu o satisfacție uriașă pentru tine, însă până în momentul efectuării plății, este important să ai în vedere câteva aspecte, printre care și siguranța că prețul pe care îl plătești este unul corect în raport cu piața imobiliară și caracteristicile imobilului.

Descoperă, în cele ce urmează, cum să te asiguri că faci o investiție inteligentă atunci când îți achiziționezi locuința dorită.

1.Realizează o cercetare de piață pe cont propriu

Primul lucru pe care îl poți face, dacă ți-ai găsit o locuință și vrei să te asiguri că plătești un preț corespunzător pentru ea, este de a analiza prețurile proprietăților similare din zona respectivă. În acest sens, folosește-te de site-urile de profil pe care sunt publicate multiple anunțuri de vânzare în domeniul imobiliarelor și compară prețurile. De asemenea, există și unele platforme care îți permit să compari automat prețurile locuințelor într-o anumită zonă, în funcție de ofertele existente în acel moment. Astfel, vei putea să-ți faci o idee despre prețul de piață al proprietății pe care o consideri.

Un alt lucru pe care îl poți face este să analizezi istoricul vânzărilor din zona respectivă pentru a înțelege tendințele de preț. Poți descoperi dacă prețul cerut pentru locuința respectivă este în linie cu valorile anterioare de pe piață. Aici nu uita să ții cont și de tendințele viitoare și de factorii care ar putea să influențeze o creștere de prețuri. În România, de exemplu, un astfel de factor ar putea fi creșterea TVA-ului pentru locuințe de la 5% la 9%, aplicabilă de la începutul anului 2024.

Dacă, în schimb, alegi să achiziționezi imobilul prin intermediul unui credit ipotecar, atunci este mai simplu pentru că banca va efectua propria evaluare a proprietății. Totuși, înainte să ajungi în această etapă, compară ofertele bancare de pe piață pentru a te asigura că alegi cel mai avantajos credit pentru tine. Poți să efectuezi mai multe simulări online și să te folosești de un calculator rata credit pentru a avea o imagine generală asupra creditului pe care îl poți obține și care, va fi de fapt, valoarea totală a locuinței.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

2.Evaluează costurile suplimentare

Un alt lucru important de avut în vedere atunci când achiziționezi o locuință este că prețul acesteia nu se rezumă doar la costurile pe metru pătrat solicitate de către proprietarii actuali.

Pe lângă aceste costuri efective, există situații în care va trebui să plătești și sume suplimentare, cum ar fi: cheltuielile pentru renovare sau diferite reparații dacă vorbim despre un imobil vechi, taxele notariale sau comisioanele percepute de intermediari.

Este important să ai în vedere toate aceste costuri deoarece, atunci când achiziționezi un imobil prin credit, îți pot influența suma totală pe care o soliciți de la bancă. Concret, pentru a putea susține toate aceste costuri suplimentare, este posibil să fii nevoit să dai un avans mai mic la bancă și să obții un împrumut puțin mai mare decât ai estimat inițial.

Citeste si:
3 beneficii pe care le aduce asigurarea unei locuințe
3 beneficii pe care le aduce...

3.Consultă-te cu un expert în imobiliare

Plecând de la comisioanele percepute de intermediari, trebui să știi că, atunci când colaborezi cu un expert în imobiliare, acesta îți poate oferi toate informațiile de care ai nevoie în schimbul comisionului pe care îl percepe. Munca lui nu se rezumă doar la prezentarea proprietății, ci și la oferirea tuturor detaliilor de care ai nevoie pentru a efectua achiziția, precum și la suport pe tot procesul achiziției imobilului.

Așadar, dacă apelezi la un expert, profită de acest lucru și adresează-i toate întrebările la care ai nevoie de răspuns, pentru a te asigura că plătești prețul corect pentru imobilul pe care ți-l dorești.

Concluzionând, dacă ții cont de toate sfaturile din acest articol, poți fi cu un pas mai aproape de achiziția imobilului dorit, în timp ce te asiguri că prețul pe care îl plătești este unul corect. Este important să nu te grăbești în luarea unei decizii, ci să îți acorzi timpul necesar să reflectezi asupra tuturor ofertelor existente.

Citeste si:
Idei de amenajare care îți sporesc confortul în locuință
Idei de amenajare care îți...

Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Aprilie 2024 - 04 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.