Patru luni dupa premiera mondiala de la Cannes, Amintiri din Epoca de Aur ajunge in salile din Romania. Pelicula va rula sub forma a doua filme separate care vor fi proiectate in cinematografe la distanta de o luna si reprezinta o istorie neconventionala a comunismului din Romania povestit in principal prin legendele lui urbane.
Prima parte a filmului, Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarasi, frumoasa e viata! va putea fi vazuta incepand din 25 septembrie in Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Timisoara, Bacau si Pitesti. Partea a doua, Dragoste in timpul liber, va incepe din 23 octombrie.

Amintiri din Epoca de Aur este un film colectiv scris si produs de Cristian Mungiu si regizat impreuna cu Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu. Pelicula ecranizeaza cele mai comice legende urbane romanesti din anii 80 si pana azi.

Prima parte din seria Amintiri - 4 luni, 3 saptamini si 2 zile, distinsa cu Palme d'Or la festivalul de film de la Cannes, a adus in salile din Romania peste 90.000 de spectatori.




AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR


Legendele urbane, ca si concept, reprezinta acele istorii in general orale care circulau in epoca si care plecau de la o intimplare adevarata. Fiecare povestitor stia insa propria lui varianta cu alte amanunte si plasata in alt context. Scenariul de fata doar pleaca de la cele mai interesante povesti urbane din perioada respectiva si recreeaza tabloul supravietuirii romanilor in acea perioada in care aveau de traversat cele mai neasteptate si ingrate situatii generate de i-logica sistemului comunist.

Aceasta istorie neconventionala a perioadei comuniste isi propune in acelasi timp sa recupereze amanuntele uitate din copilaria celor care s-au nascut ca decretei si care traiesc astazi cu nostalgia obiectelor, muzicii si obiceiurilor tineretii lor: cintatul imnului la inceputul orelor, lozincile scandate la trecerea coloanelor oficiale, fericirea de a avea o banana de Craciun, incercarea de a economisi monezi de un leu si trei lei la borcan, vindutul sticlelor goale pentru bani de buzunar si multe altele. Mai presus de spectaculosul fiecareia dintre intimplari, scenariul isi propune sa identifice acele principii ale sistemului care au generat intimplarile din scenariu si sa vorbeasca cu caldura si simpatie despre oamenii vremii si problemele lor.

"Am vrut ca dupa 4 luni, 3 saptamini si 2 zile, si pina la urmatorul meu film de autor sa ofer publicului roman o comedie iar Amintiri din Epoca de Aur, film episodic si colectiv, imbina punctele de vedere a cinci colegi de generatie carora le-a facut placere sa Recupereze sa Refoloseasca si Reconditioneze amintirile din perioada noptilor pierdute la bairamuri, video si cozi"
marturiseste scenaristul si producatorul Cristian Mungiu despre film.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.