Parlamentul a decis interzicerea introducerii pe piata nationala a pungilor de transport realizate din plastic subtire si foarte subtire, cu maner, incepand cu 1 iulie 2018 si, incepand cu 1 ianuarie 2019 si comercializarea lor. 

Operatorii economici vor putea folosi in continuare pungi de plastic, dar reutilizabile, cu scopul reducerii deseurilor de plastic.

Legea nr.249/ 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje este modificata pentru transpunerea Directivei UE, in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport realizate din plastic subtire.

"Se interzice, incepand cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner. De asemenea, se interzice, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner. Pungile de transport din plastic subtire si foarte subtire fara maner nu fac obiectul interzicerii comercializarii sau introducerii pe piata nationala.

De asemenea, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, prin unitatile subordonate, precum si autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale promoveaza campanii de informare si educare a publicului si a operatorilor economici privind sistemele de returnare, colectare si valorificare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje care le sunt disponibile, contributia lor la refolosirea, valorificarea si reciclarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piata, elementele corespunzatoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si impactul daunator asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subtire", se arata in proiectul de lege, potrivit News.

Legea va fi trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.