Cineastul Roman Polanski nu va fi extradat in SUA, unde acesta este acuzat de intretinerea de raporturi sexuale cu o minora in varsta de 13 ani in 1977, a anuntat, vineri, Parchetul polonez, care reprezinta interesele Procuraturii americane in acest proces.

Parchetul polonez avea posibilitatea de a face recurs, la Curtea de Apel, privind o decizie a Tribunalului din orasul polonez Cracovia, care a refuzat, la sfarsitul lunii octombrie, cererea de extradare in Statele Unite ale Americii a cineastului Roman Polanski.

"O analiza a probelor colectate in acest caz ne permite sa stabilim ca decizia Curtii de a refuza cererea de extradare a lui Roman Polanski formulata de autoritatile din SUA este corecta", a spus un procuror de la parchetul polonez.

Decizia pune capat eforturilor Guvernului american de a-l aduce pe Polanski, ce locuieste in Polonia, inapoi in SUA.

Potrivit legislatiei poloneze, mai intai un tribunal trebuie sa se pronunte in privinta cererii de extradare. Un refuz, confirmat apoi de un eventual recurs initiat de una dintre parti la o instanta superioara - Curtea de Apel - inchide cazul. In schimb, in cazul unei decizii favorabile, ce trebuie confirmata si ea de Curtea de Apel, decizia finala apartine ministrului Justitiei.

Statele Unite au adresat Poloniei, in ianuarie, o cerere oficiala de extradare a cineastului Roman Polanski, dupa o aparitie publica la Varsovia a renumitului regizor, scrie MEDIAFAX.

Aceasta etapa procedurala a reprezentat inca un pas facut de autoritatile poloneze in vederea solutionarii cazului, a explicat instanta poloneza. Cineastul, care are dubla cetatenie - franceza si poloneza -, locuieste in prezent la Paris si orice ordin de extradare emis de o instanta din Polonia nu va putea sa il oblige sa se intoarca in Statele Unite.

Procesul a fost amanat in luna mai, tribunalul polonez spunand atunci ca are nevoie de mai multe informatii de la autoritatile din Statele Unite, unde Roman Polanski a pledat vinovat in 1977, dupa ce a fost acuzat ca a intretinut raporturi sexuale cu o minora in varsta de 13 ani, in timpul unei sedinte fotografice, la Los Angeles.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Potrivit unor surse din anturajul celebrului regizor franco-polonez, soarta filmului pe care acesta intentioneaza sa il realizeze in Polonia, un lungmetraj despre afacerea Dreyfus din Franta secolului al XIX-lea, depindea de decizia autoritatilor poloneze in privinta extradarii cineastului, deoarece producatorii peliculei s-au declarat dispusi sa finanteze filmul doar dupa ce vor fi absolut siguri ca Roman Polanski va putea sa filmeze in conditii de siguranta in tara lui natala. Statul polonez intentioneaza sa cofinanteze pelicula.

Roman Polanski a fost acuzat in 1977 ca a violat o adolescenta in varsta de 13 ani, la Los Angeles, dupa ce ii oferise in prealabil sampanie si droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzatia de intretinere de raporturi sexuale cu o minora.

Insa regizorul filmelor "Rosemary's Baby" si "Chinatown" a fugit din Statele Unite si s-a stabilit in Franta chiar inainte de pronuntarea verdictului, temandu-se ca judecatorii ii vor impune o pedeapsa mai grava decat cele 42 de zile de inchisoare pe care le efectuase deja in cadrul unei proceduri ce a vizat si evaluarea psihiatrica.

Citeste si:
Acuzat din nou de viol, Roman Polanski neaga acuzatiile si ia in...
Acuzat din nou de viol, Roman...

In 2009, cineastul a fost retinut pentru 290 de zile in regim de arest la domiciliu, in resedinta sa din Elvetia, in timp ce justitia din aceasta tara a analizat cererea de extradare a sa in Statele Unite. Regizorul a fost eliberat in 2010, dupa ce autoritatile elvetiene au decis sa nu il extradeze.

Roman Polanski s-a nascut la Paris in 1933, din parinti polonezi. S-a mutat in Polonia impreuna cu familia, in 1937, in preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Parintii sai nu au supravietuit Holocaustului, fiind dusi in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Polanski si-a facut studiile in Polonia, iar primul sau film "Cutitul in apa" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. De atunci, el a mai primit cinci nominalizari la Oscar, doua premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe si un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. In Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat in America.

Citeste si:
Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la varsta de 96 de...
Marele cineast italian Franco...

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numara "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Cautare disperata" (1988), "Fecioara si moartea" (1994) si "Pianistul", aceasta pelicula aducandu-i lui Polanski un Oscar pentru regie, in 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.