Balkanik! Festival, un eveniment dedicat muzicii si culturii balcanice, va avea loc anul acesta intre 11 si 13 septembrie, in Bucuresti, si va avea doua spatii de desfasurare.

Marti a avut loc o conferinta de presa privind organizarea editiei din 2015 a Balkanik! Festival, la care au participat, printre altii, Daniel Mitulescu, initiatorul Asociatiei Culturale Metropolis, organizatorul evenimentului, Ligia Kesisian, director artistic al manifestarii, Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, si scriitorul Adrian Schiop.

Asociatia Culturala Metropolis, infiintata de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tanar. Printre aceste evenimente se numara si Balkanik! Festival. Daniel Mitulescu a declarat la conferinta de presa ca proiectul Balkanik! Festival 2015 a primit o finantare prin mecanismul financiar SEE 2009 - 2014, iar anul acesta vor avea un parteneriat si cu Muzeul Intercultural din Oslo, scrie MEDIAFAX.

"Suntem foarte bucurosi ca vom avea un parteneriat solid cu Muzeul Intercultural din Oslo, un muzeu cu traditie, care se chinuie de ani pentru a promova diversitatea si minoritatile etnice si nu numai din Norvegia", a declarat Daniel Mitulescu. Acesta a precizat ca vor fi organizate activitati atat in Romania, cat si in Norvegia. La randul sau, Ligia Kesisian a precizat ca editia de anul acesta a festivalului va fi cea mai ampla de la infiintare.

"Va fi cel mai amplu festival care a existat pana acum (...) un festival de cultura, muzica si arta. Parteneriatul nostru cu Muzeul Intercultural din Oslo ne va ajuta sa cream niste proiecte noi, foarte concrete pe care le vom prezenta in cadrul festivalului", a declarat Ligia Kesisian. Aceasta a precizat ca, in luna februarie, echipa Balkanik! Festival se va deplasa in Norvegia, in localitatea Karasjok, unde va cunoaste cea mai puternica minoritate din acea tara - populatia sami, care traieste in Laponia si care a reusit, timp de secole, sa-si conserve foarte bine cultura si traditiile.

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

De asemenea, Ligia Kesisian a precizat ca vor organiza si o expozitie de fotografii la editia de anul acesta a festivalului, precum si un muzeu virtual, pe site-ul Balkanik!, in incercarea de a prezenta modul in care o populatie minoritara isi poate pastra atat de bine traditiile, dorind ca acestea sa fie exemple si pentru minoritatile din Romania.

Totodata, incepand din martie, timp de cateva luni, echipa va merge prin Romania, in incercarea de a gasi muzicieni adevarati, care canta o "muzica pura, autentica, asa cum se canta inainte de aparitia comunismului", pe care apoi sa ii promoveze pe plan national si international.

"La Balkanik! vom avea intr-adevar doua locatii si cu acest prilej speram sa avem mai multe trupe, vom aduce trupe care au succes pe plan international, dar si trupe noi, trupe de lautari, trupe pe care speram sa le descoperim in aceasta cercetare a noastra, vom aduce si o trupa din Norvegia. Pe langa concerte, pe langa spectacole de dans, de joc cu focul si targul cu care ne-am obisnuit deja (...), vom aduce foarte multi mestesugari apartinand minoritatilor din Romania. Cei mai buni mestesugari care creeaza lucruri de calitate, vom avea foarte multe workshop-uri, demonstratii", a declarat Ligia Kesisian.

Citeste si:
Festivalul Filmului Japonez la București. Unde și când va avea loc
Festivalul Filmului Japonez...

Aceasta a mai spus ca vor organiza, in februarie 2016, o expozitie in Norvegia, la Muzeul Intercultural din Oslo, despre minoritatea roma din Romania. Totodata, se va organiza un workshop cu si despre muzica lautareasca, mai multi lautari romi urmand sa mearga in centrele de plasament pentru a le povesti copiilor despre muzica lor. In plus, va fi organizat un seminar despre diversitatea culturala a romilor, menit sa schimbe perspectiva asupra prejudecatilor si stereotipurilor, dedicat in special tinerilor, precum si un workshop despre comercializarea si promovarea obiectelor de artizanat, unde vor fi invitati mai multi mestesugari, experti in comunicare si in vanzari.

De asemenea, vor fi organizate mai multe ateliere de bune practici impreuna cu Muzeul Intercultural din Oslo. Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, a declarat, la conferinta de presa, ca "exista sanse pentru muzicile traditionale" sa ramana in viata culturala a unor tari.

Citeste si:
Orientul intalneste Europa de Est la Balkanik Festival
Orientul intalneste Europa de...

"Suntem la inceput de drum cumva si de abia acum ne apucam de aceste lucruri, ele vor creste cu siguranta, interesul exista si este vizibil, este un context mai larg si nu este numai muzica traditionala, cunoastem cu totii interesul crescut pentru imbracamintea traditional, pentru ie. Deci, exista un context care face ca aceste lucruri sa fie interesante pentru cei care le urmaresc si cu siguranta lucurile acestea vor creste si vor incepe sa fie tot mai des cautate. Chiar si Festivalul Balkanik vine putin in urma, suntem de-abia la a cincea editie, desi interese pentru muzicile din est exista de 20 si ceva de ani, ba chiar pot sa spun ca acum este chiar foare scazut fata de cum a fost odinioara", a declarat Florin Iordan.

De asemenea, Daniel Mitulescu a precizat ca prin aceste evenimente pe care le organizeaza incearca sa aduca diversitatea in Romania, adaugand ca in realizarea Balkanik! Festival s-a implicat si Ministerul Culturii.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.