Drama "Leviafan/ Leviathan" nominalizata la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain pe 2015, a starnit o dezbatere aprinsa in Rusia.

Desi filmul va avea premiera in cinematografele rusesti abia luna viitoare, criticile se multiplica in jurul acestuia, amintind unora de o gluma din epoca sovietica privind campania de defaimare a romanului "Doctor Jivago" al lui Boris Pasternak - "Nu am citit cartea, dar o condamn!", comenteaza agentia de presa franceza.

"Cei care au vazut filmul si cei care nu l-au vazut sunt implicati intr-o dezbatere aprinsa in aceste zile, probabil pentru ca persoanele care analizeaza acest film nu au pareri opuse legat de acesta, ci mai degraba privind Rusia
", potrivit site-ului de stiri Gazeta.ru. Drama, care a fost premiata deja cu Globul de Aur pentru cel mai bun film strain si cu trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2014, spune povestea unui locuitor dintr-un sat izolat din nordul Rusiei, confruntat cu coruptia generalizata din regiune.

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, l-a atacat personal pe regizorul Andrei Zvyagintsev si viziunea sa asupra Rusiei, intr-un interviu publicat in cotidianul Izvestia chiar in ziua anuntarii nominalizarilor la premiile Oscar, pe 15 ianuarie.

"Leviathan" este cufundat intr-o ambianta de "disperare existentiala" si "nu are nici macar un erou pozitiv", a declarat Medinski, in opinia caruia protagonistii filmului nu sunt "rusi adevarati". Ministrul l-a mai acuzat pe regizor ca a exploatat in mod cinic atitudinea antirusa a occidentalilor pentru a castiga premii. "Ce iubeste el (Andrei Zvyagintsev, n.r.)? Statuetele aurite si covoarele rosii, asta cu siguranta", a spus oficialul rus, adaugand ca filmul, "in cursa sa pentru succes international, este de un oportunism dincolo de orice limita".

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

Realizarea filmului a fost finantata partial de Guvernul rus. Din cauza unei legi introduse de ministrul Medinski, "Leviathan", care a fost deja difuzat in sali de cinema din mai multe tari occidentale in 2014, nu poate fi proiectat in Rusia decat intr-o varianta cenzurata, care nu contine limbaj injurios. Filmul va intra in cinematografele din Rusia pe 5 februarie.

Premiat in strainatate, Andrei Zvyagintsev s-a confruntat in Rusia cu acuzatii de lipsa de patriotism inca de la debutul sau, in 2003, cu pelicula "Intoarcerea/ Vozvrashcheniye", care a fost premiata la Festivalul de Film de la Venetia, scrie MEDIAFAX.

Intr-un editorial, ITAR-TASS, agentia de presa oficiala, a scris: "Leviathan" se bazeaza pe "cliseele tipice care sunt mereu vandute cu succes occidentului de regizorii nostri". Agentia a adaugat ca filmul confirma cele mai rele temeri ale occidentalilor referitoare la Rusia pentru a-si putea consolida opinia pe care o au deja: "uitati-va, cat de rau e totul acolo, o admit chiar si ei!". "Este evident ca filmul este dedicat publicului occidental sau mai ales elitelor occidentale, din moment ce repeta deliberat miturile populare legate de Rusia", a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Bisericii ortodoxe ruse Vsevolod Chapline, care a recunoscut totodata ca nu a vazut filmul.

Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

Fundamentalistii ortodocsi au cerut, pe de alta parte, interzicerea filmului, din care se subintelege ca preotii sunt implicati in coruptie. "«Leviathan» este malefic si nu este loc pentru rau in cinema", a declarat Kirill Frolov, presedintele unui grup intitulat Asociatia Expertilor Ortodocsi. Analistul pro-Kremlin Serghei Markov a caracterizat filmul drept "un manifest cinematografic anti-Putin", printr-un mesaj publicat pe contul sau de Twitter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.