Columbia va emite in curand bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, in urma adoptarii unei legi care a fost votata luni in Parlamentul acestei tari, informeaza AFP.

Textul de lege ordona Bancii centrale sa imprime chipul prestigiosului scriitor, autorul unor romane celebre, precum "Un veac de singuratate" si "Dragoste in vremea holerei", pe urmatoarele bancnote si monede ale sale.

"«Gabo» a lasat mostenire o extraordinara opera literara si jurnalistica, iar difuzarea, lecturarea si studierea ei ar trebui sa fie promovate in mod activ", a declarat Antenor Duran, initiatorul acestei legi in Parlamentul columbian.

"Numele lui reprezinta un urias potential pentru prezentul si viitorul Columbiei in ceea ce priveste recunoasterea culturala si turistica"
, a adaugat acelasi parlamentar, membru al unui partid care reprezinta comunitatea indigena.

Noua lege a fost adoptata la exact opt luni dupa moartea scriitorului, decedat in Mexic, unde acesta locuia inca din anii '60.

Textul prevede de asemenea, printre altele, un plan de conservare a patrimoniului asociat scriitorului Gabriel Garcia Marquez, ca si implementarea unui program de burse pentru studentii la jurnalism si arte cinematografice.

In noiembrie, guvernul columbian si-a exprimat in mod public regretul ca arhivele scriitorului nu pot sa ramana in Columbia.

Familia scriitorului a cedat acele arhive Centrului Harry Ramson de la Universitatea Texas, unde isi are sediul o prestigioasa biblioteca in care sunt expuse arhivele altor scriitor celebri, precum americanul William Faulkner, argentinianul Jorge Luis Borges si irlandezul James Joyce.

Cunoscut intre prieteni, dar si pentru fani ca "Gabo", García Márquez a fost unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti scriitori ai Americii Latine, cartile sale vanzandu-se in zeci de milioane de exemplare.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limba spaniola, Gabriel Garcia Márquez a murit pe 17 aprilie, la varsta de 87 de ani, in urma complicatiilor provocate de o pneumonie. Locuind in Mexic din 1961, cu exceptia unor perioade petrecute in Columbia, Spania si Cuba, romancierul sud-american a dus in ultimii ani o existenta discreta, retragandu-se din viata publica.

Citeste si:
Banca Angliei va înlocui portretul Reginei Elisabeta a II-a de pe...
Banca Angliei va înlocui...

In nuvelele si romanele sale se reunesc, in mod firesc, fantasticul si realitatile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de multi critici literari in categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al sau este "Un veac de singuratate" (1967), vandut in peste 30 de milioane de copii si tradus in peste 25 de limbi straine, dar foarte cunoscute sunt si "Cronica unei morti anuntate" (1981), "Dragostea in vremea holerei" (1985), "Generalul in labirintul sau" (1989). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, si pentru faptul ca era un sustinator al ideologiei comuniste, scrie MEDIAFAX.

La fel ca multi autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depasit granitele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stanga din America Latina, definindu-se ca un aliat al liderului revolutionar cubanez Fidel Castro si un critic al interventiilor violente ale Washingtonului in Vietnam si in Chile.

Citeste si:
10 citate de dragoste rostite Gabriel Garcia Marquez
TOP 10 cele mai frumoase...

Considerat cel mai popular scriitor de limba spaniola de dupa Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literara care a generat comparatii cu Mark Twain si Charles Dickens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.