Banca Angliei a anunțat că miliardele de bancnote pe care apare chipul Reginei Elisabeta a II-a vor fi înlocuite în viitorul apropiat. Marea Britanie este încercată de o misiune complicată de a schima însemnele regale de pe cutiile poștale și pașapoartele emise în întreaga țară.

Portretul Reginei Elisabeta a III-a va fi înlocuit de pe bancnote

Potretul Reginei Elisabeta a II-a a fost principala imagine de pe bancnotele din Mare Britanie timp de apoximativ 70 de ani. Regina a fost primul monarh britanic, imaginea căruia s-a regăsit mai bine de 60 de ani pe bancnotele naționale. Portretul acesteia se regăsește și pe alte bancnote din alte țări care s-au aflat sub dominație britanică.

Începând din anul 1953, la doar un an după ce regina a urcat pe tron, bancnotele și monedele britanice au avut cinci versiuni diferite ale portretului monarhului. Din 1960 bancnotele au purtat chipul reginei.

Banca Angliei și Monetăria Regală a anunțat că după decesul reginei va trebui să retragă monedele și bancnotele din circulație pentru ca aceastea să fie înlocuite cu portretul regelui Charles al III-lea. În Marea Britanie se află în circulație peste 4,7 milioane de bancnote, care însumă o valoare totală de 82 de miliarde de lire sterline (95 de miliarde de dolari). Totodată, în circulație sunt și aproximativ 29 de miliarde de monede.

Marea Britanie va schimba însemnele regale de pe cutiile poștale și pașapoartele nou emise

Cel mai probabil, noile bancnote vor fi introduse în circulație treptat, iar vechile bancnote vor putea fi folosite ca mijloc legal de plată pentru o perioadă de timp.

O astfel de situație a avut loc și în anul 2017, când Monetăria Regală a început să pună în circulație o nouă monedă de 1 liră cu 12 fețe. Și noua monedă și cea veche a fost folosită în același timp timp de șase luni, înainte ca versiunea veche să își piardă statutul de mijloc legal de plată.

Decesul reginei nu va afecta doar schimbul bancnotelor. Autoritățile britanice vor fi nevoite să modifice însemnele regale de pe mii de cutii poștale și pașapoarte nou emise.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.