Soprana Angela Gheorghiu se intoarce pe scena Metropolitan Opera din New York, miercuri si sambata, in spectacolul "La Bohème", una dintre cele mai renumite productii puse in scena de Franco Zeffirelli.

Din distributia spectacolului fac parte artistii Michael Fabiano (Rodolfo), Susanna Phillips (Musetta), David Bizic (Marcello), Alessio Arduini (Schaunard), Matthew Rose (Colline), John Del Carlo (Benoit/Alcindoro) si Angela Gheorghiu (Mimi), iar Riccardo Frizza dirijeaza corul si orchestra Operei Metropolitan, se arata pe site-ul institutiei.

"La Bohème" este o opera in patru acte cu muzica compusa de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Giacosa si Luigi Illica, dupa romanul "Scènes de la vie de bohème", de Henri Murger. Premiera operei a avut loc la Torino, la Teatrul Regio, pe 1 februarie 1896, sub conducerea dirijorului Arturo Toscanini, aflat la inceputul carierei sale.

Soprana romana Angela Gheorghiu este un star al operei internationale. S-a nascut la Adjud si, inca din copilarie, a fost clar ca destinul sau este muzica. A absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu si-a facut debutul international in 1992, la Royal Opera House Covent Garden, in "La Bohème", la Metropolitan Opera din New York si la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cantat pentru prima data in mult aclamata "La Traviata", in 1994, cand BBC a difuzat aceasta opera. "S-a nascut o stea", remarca presa, in acea perioada, scrie MEDIAFAX.

De atunci, Angela Gheorghiu a cantat in toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Venetia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg si multe altele.

Pentru cariera ei stralucita, Angela Gheorghiu a primit mai multe distinctii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris si titlurile de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor, dar si de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor acordate de Guvernul francez. In decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte din Iasi. In acelasi an, Angela Gheorghiu a fost decorata cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Comandor - cea mai inalta decoratie acordata de catre presedintele Romaniei. In octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia "Nihil Sine Deo" din partea Regelui Mihai I al Romaniei, pentru promovarea valorilor culturii romanesti in strainatate.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.