În anul 2022, costurile privind traiul au crescut cu 8,1% din cauza războiului declanșat de Rusia asupra Ucrainei și a efectelor pandemiei de COVID-19. Economist Intelligence Unit (EIU) a publicat indexul pentru costul traiului la nivel global din 2022.

Cele mai scumpe 10 oraşe de locuit din lume în 2022

„Războiul din Ucraina, sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi politicile Chinei împotriva Covid au cauzat probleme în lanţul de aprovizionare care, combinate cu creşterea ratelor dobânzilor şi schimbările cursului de schimb, au dus la o criză a costului vieţii în întreaga lume”, a declarat Upasana Dutt, șeful departamentului costului vieții la nivel mondial, pentru EIU.

Aceasta a mai menționat că impactul este vizibil în indicele din anul 2022, creşterea medie a preţurilor în cele 172 de oraşe din sondajul realizat fiind cea mai puternică în cei 20 de ani în care se culeg date digitale. De la începutul războiului, oamenii s-au ciocnit de o creştere masivă a preţurilor la benzină, alimentele, utilităţile şi bunurile de uz casnic, specifică în mod deosebit în orașe.

În clasamentul întocmit de Economist Intelligence Unit, New York este cel mai scump oraș din lume în anul 2022. Pe aceeași poziție se află și Singapore. Anul trecut, cel mai scump oraș era Tel Aviv. În clasamentul din acest an se regăsesc și patru oraşe europene.

Cele mai scumpe 10 oraşe de locuit din lume în 2022

1. New York şi Singapore (la egalitate)

3. Tel Aviv, Israel

4. Hong Kong şi Los Angeles (la egalitate)

6. Zurich, Elveţia

7. Geneva, Elveţia

8. San Francisco, California

9. Paris, Franţa

10. Copenhaga, Danemarca

Principala cauză a creşterii preţurilor pentru trai în Europa de Vest a fost scumpirea gazului, în urma declanșării războiului dintre Rusia și Ucraina şi a eforturilor Uniunii Europene de a căuta alte surse pentru a asigura țările europene cu gaz. Costul unui litru de benzină a crescut cu 22% faţă de această perioadă a anului trecut.

Citeste si:
Test drive Dacia Jogger Hybrid - Geneza
Test drive Dacia Jogger...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Decembrie 2022 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.