Günther Oettinger, viitorul comisar european pentru economie digitala si societate digitala, a declarat ca vedetele implicate in scandalul selfie-urilor nud au fost "proaste".

Politicianul german a refuzat sa isi ceara scuze dupa ce a spus ca vedetele au fost "proaste" atunci cand au decis sa isi faca fotografii nud, care au fost copiate si distribuite ulterior de piratii cibernetici. El a fost aspru criticat pentru comentariile sale, in randul carora se regaseste urmatoarea fraza: "Prostia reprezinta un lucru de care nu ii poti salva - sau doar partial - pe oameni".

Günther Oettinger va deveni comisar european pentru economie digitala si societate digitala in luna noiembrie. Parlamentarul european Julia Reda l-a atacat imediat pe politicianul german: "Acea declaratie e de necrezut!". Intr-un text publicat pe blogul ei, Julia Reda, care reprezinta Partidul Piratilor din Germania, a spus: "Persoana care va fi insarcinata cu recastigarea increderii in internet, pentru ca europenii sa faca mai multe afaceri online, tocmai a dat vina pe acei oameni ale caror date personale au fost accesate si distribuite fara permisiunea lor".

"A plasat vina morala pentru acea infractiune direct pe umerii victimelor, nu pe cei ai infractorilor", a adaugat ea.

Invitat de BBC sa isi clarifice comentariile, Günther Oettinger a spus: "Toata lumea are dreptul la intimitate. Comisia Europeana vrea sa faca din «cloud computing» un spatiu mai sigur". Intrebat daca doreste sa isi ceara iertare pentru acea declaratie sau sa isi extinda comentariul, politicianul german a raspuns sec: "Nu!". Günther Oettinger a facut acele declaratii in timpul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, luni. El facea referire la publicarea ilegala pe internet a unor fotografii intime cu peste 80 de femei celebre, in randul carora se regasesc actrita Jennifer Lawrence si cantareata Rihanna, scrie MEDIAFAX.

Utilizatorii platformei online 4Chan au fost primii care au distribuit acele imagini nud, care, dupa cate se pare, au fost obtinute prin accesarea ilegala a unor conturi private de pe platformele de stocare de fisiere online. Inainte de a face acele comentarii, politicianul german a spus ca vorbea "pe jumatate serios".

Citeste si:
Rihanna a devenit cea mai tânără miliardară din SUA
Rihanna a devenit cea mai...

Dupa o scurta ezitare, el a adaugat: "Recent au aparut tot mai multe lamentari publice despre celebritatile care si-au facut selfie-uri nud. Pur si simplu nu-mi vine sa cred. Daca o persoana este suficient de proasta, precum aceste celebritati, sa isi faca fotografii nud si sa le publice pe internet, atunci cu siguranta nu se poate astepta ca noi sa o aparam. Prostia reprezinta un lucru de care nu ii poti salva - sau doar partial - pe oameni".

Criticii lui Oettinger au insistat asupra faptului ca, desi acele imagini erau din punct de vedere tehnic "online", ele erau de fapt pastrate intr-o maniera privata - imaginile au fost furate din conturi cloud private apartinand unor celebritati. Julia Reda a adaugat: "Glumind pe seama unui lucru pe care ar trebui sa il considere o problema grava si facand acest lucru pe un ton rece si insultator, Günther Oettinger a ridicat un mare semn de intrebare in privinta calificarii sale pentru acest post (de comisar european, n.r.) prin care ar trebui sa modeleze societatea digitala europeana in urmatorii cinci ani".

Citeste si:
Un motociclist s-a ales cu dosar penal după ce a vrut să facă...
Un motociclist s-a ales cu...

Cotidianul german Der Spiegel afirma ca acel comentariu demonstreaza faptul ca Günther Oettinger "nu are habar de problemele actuale si chestiunile importante din noul sau minister".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.