Stefan Tarara, un violonist de origine romana, a castigat Concursul International "George Enescu" - sectiunea Vioara, dupa ce a impresionant pe toata lumea.

Castigatorul Concursului International "George Enescu" la sectiunea Vioara a fost desemnat joi seara, in urma unei serii de trei concerte extraordinare alaturi de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", desfasurate pe scena Ateneului Roman. Astfel, premiul I i-a revenit violonistului Stefan Tarara (Germania), premiul al II-lea i-a revenit violonistului Fedor Roudine (Franta), iar premiul al treilea a fost castigat de violonista Wonhee Bae (Coreea de Sud). Rezultatele au fost anuntate la finalul unei seri in care s-au interpretat "Concertul pentru Vioara si Orchestra in Re Major Op. 35", de Piotr Ilici Ceaikovski, si "Concertul in re minor op. 47 pentru vioara si orchestra", de Jean Sibelius, informeaza organizatorii evenimentului.

Laureatii Concursului Enescu 2014 la sectiunea Vioara au fost desemnati de juriul international, la ceremonia de gala, care a avut loc in Sala Mare a Ateneului Roman, cu participarea extraordinara a Orchestrei Filarmonicii "George Enescu". Finala sectiunii de Vioara a fost transmisa live pe un ecran in fata Ateneului Roman, pe TVR 2 si TVR HD, precum si pe site-ul Festivalului si Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro, conform MEDIAFAX.

Concursul International "George Enescu" deschide drumul spre cariere internationale pentru tineri artisti. Mari nume ale muzicii clasice de astazi, precum Radu Lupu, Alexandru Tomescu si Elisabeth Leonskaja, au debutat ca laureati ai Concursului Enescu, dovedind ca in muzica clasica internationala Romania conteaza.

"Acest concurs este dedicat lui George Enescu. Va asigur ca, pentru inima unui francez, Enescu este foarte important. Sunt atat de fericit ca un asemenea concurs ii este dedicat compozitorului roman
", a spus Pierre Amoyal.

"Ce regal, aceasta seara!", a declarat, la randul sau, Alexandru Oprean, secretar de Stat in Ministerul Culturii. "Acum zece zile, exact pe aceesi scena eram partasii unui concert care deschidea acest mare concurs, Concursul «George Enescu». Ceea ce s-a intamplat in aceasta seara aici a fost un act de performanta si de profesionalism. Multumim celor trei virtuozi ai viorii pentru o seara minunata!", a adaugat acesta.

Premiile Concursului Enescu sunt in valoare de peste 100.000 de euro. De asemenea, Stefan Tarara va sustine un concert la Festivalul de la Ravello, Italia, in 2015, Fedor Roudine va beneficia de un masterclass oferit de Kronberg Academy, iar Wonhee Bae, de un masterclass la Academia din Viena.

Trofeele Concursului Enescu 2014 poarta semnatura artistei Iulia Nastase si sunt realizate din sticla.

S-a stabilit in Germania

Stefan Tarara, violonist de origine romana stabilit in Germania, s-a nascut pe 2 mai 1986. A absolvit in 2012 masteratul in interpretare specializata pentru solisti, cu note maxime, la Universitatea de Muzica din Zurich. A concertat, in calitate de solist, alaturi de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe langa cursurile de maiestrie pe care le sustine in Europa, din 2014, Stefan Tarara este asistentul lui Zakhar Bron in Interlaken, Elvetia, iar, din 2010, este concertmaestru in Orchestra Filarmonicii din Mannheim. Prin bursa germana Musikleben a obtinut privilegiul de a canta pe o vioara de Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante distinctii obtinute de artist pana in prezent se numara premiul al III-lea la Concursul International "H. Wieniawski" (Poznan, 2011), premiul I la Concursul International de Vioara "R. Lipizer" (Italia, 2011) si premiul al II-lea la Concursul International "Tibor Varga" (2008).
Citeste si:
George Enescu - cel mai important muzician român. Cui i-a dedicat...
George Enescu - cel mai...

Urmatoarele finale ale Concursului Enescu se vor defasura pe 21 septembrie - sectiunea Violoncel si pe 27 septembrie - sectiunea Pian. Accesul publicului in sala de concert este permis, chiar si fara rezervare, in limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung dupa inceperea concertului, accesul se va putea face la prima pauza. De asemenea, 100 de locuri in aer liber sunt disponibile pentru public in fata Ateneului Roman unde finalele va fi transmise live. Transmisii live vor fi asigurate si pe TVR 2 si pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Concursul International "George Enescu" este construit ca o prelungire fireasca a Festivalului "George Enescu", cel mai important eveniment cultural international organizat de Romania. La fel cum George Enescu ii sprijinea in timpul vietii pe tinerii muzicieni - in calitate de director onorific al Asociatiei Muzicale Romane, compozitorul roman a facut donatii substantiale pentru a plati bursele acordate muzicienilor, iar, in anul 1912, a sustinut un turneu in Romania, strangand peste o mie de lire sterline pentru a infiinta si acorda un premiu national de compozitie -, Concursul Enescu descopera, sustine si promoveaza tinerele talente din intreaga lume.

Citeste si:
Cupidonul de origine română și afacerea sa bizară
Cupidonul de origine română...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.