George Enescu a fost unul dintre cei mai apreciați muzicieni din lume. Acesta era recunoscut ca fiind „cel mai important muzician român”. Talentul și muzica sa a răsunat în toate colțurile lumii, iar numele său a rămas etern în istoria artei. Pe parcursul vieții sale, George Enescu a fost compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român, toate aceste pasiuni și meserii definindu-l ca o personalitate unică și complexă.

Copilul George Enescu

George Enescu s-a născut la 19 august în anul 1881 în localitatea Liveni-Vârnav din județul Botoșani. Enescu provenea dintr-o familie numeroasă, tatăl fiind arendașul Costache Enescu și mama lui, fiica preotului Cosmovici, Maria. Ani mai târziu, părinții compozitorului s-au despărțit. Micul violonist era alintat în copilărie de părinții săi cu numele de „Jurjac”, nume primit de la guvernanta franceza Lydie Cedre.

Încă din copilărie, micul Enescu a dezvoltat un interes și o dragoste aparte față de muzică. La vârsta de doar 4 ani a început să cânte la vioară, iar la vârsta de 5 ani a susținut primul său concert și a început studiile de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Primele îndrumări muzicale primite au fost de la părinții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. Enescu a fost un copil sârguincios, cu drag de carte și de a cunoaște cât mai multe. Era un copil cuminte, liniștit și mereu tindea să fie cât mai aproape de natură. Dintre toate plăcerile vieții, muzica a fost patima lui până în ultima sa zi.

Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor și chiar destul de conștiincios. La patru ani știam să citesc, să scriu, să adun și să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învățătura și aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simțământul că pierd timpul; fugeam de zgomot și de vulgaritate, iar mai mult decât orice simțeam un fel de spaimă înnăscută în fața vieții. Ciudat copil, nu?

Studiile și parcursul artistic al compozitorului român

Și-a făcut studiile la Conservatorul din Viena între anii 1888 și 1894. După absolvirea cu medalia de argint a Conservatorului din Viena, George Enescu și-a continuat studiile la Conservatorul din Paris în perioada 1895 și 1899. La data de 6 februarie 1898, Enescu își face debutul în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română. Enescu se apucase să predea lecții de vioară în București și recitaluri de vioară. Deseori, muzicianul român era chemat să interpreteze piese pentru vioară la Castelul Peleș din Sinaia, dooarece Regina Elisabeta a României era o iubitoare a artei Carmen Sylva, iar Enescu era un geniu absolut al muzicii.

Citeste si:
Au trecut șase ani de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Dezvăluirile...
Au trecut șase ani de la...

Cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie (1905) și Șapte cântece pe versuri de Clément Marot (1908) sunt unele dintre cele mai cunoscute și îndrăgite compoziții muzicale ale lui George Enescu. Activitatea sa muzicală se împărțea între București și Paris cu multiple turnee în diverse țări ale Europei.

În timpul Primul Război Mondial, compozitorul român a rămas la București, iar după război și-a reluat activitatea în România și Franța. Interpretările sale ale Poemului pentru vioară și quartet de corzi de Ernest Chausson și ale Sonatelor și Partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach au rămas o legendă în istoria muzicii.

George Enescu ajunge și în Statele Unite ale Americii unde dirijează orchestrele din Philadelphia (1923) și New York (1938). Și în calitate de profesor Enescu a avut succes. Elevii săi, care au devenit violoniști cunoscuți mai apoi, l-au venerat pe compozitorul român. Yehudi Menuhin, unul dintre elevii săi, îl vedea pe Enescu în rolul de părinte spiritual și a dezvoltat o afecțiune sinceră și tandră față de profesorul său.

Citeste si:
Au trecut 15 ani de la moartea lui Adrian Pintea. Care au fost...
Au trecut 15 ani de la...

„Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (...) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe.”, spunea Yehudi Menuhin.

În anul 1932, Enescu devine membru titular al Academiei Române.

Opera Oedip

George Enescu a lucrat între anii 1921-1931 la opera Oedip, cea care mai târziu urma să ajungă una dintre cele mai impunătoare și renumite opere din lume. Lucrarea Oedip este o tragedie lirică în 4 acte pusă pe un libret în limba franceză. Enescu s-a inspirat din tragediile Oedip rege și Oedip la Colonos scrise de Sofocle.

Această lucrare, Enescu i-a dedicat-o Mariei Tescanu Rosetti, una dintre doamnele Reginei Maria și femeia de care era îndrăgostit. Maria fusese căsătorită anterior cu prințul Cantacuzino și avea o pasiune nebună față de filozoful Nae Ionescu. După asemenea evenimente tumultoase, Maria și-a turnat acid pe față.

Citeste si:
Nicu Constantin, marele actor român de comedie
Nicu Constantin, marele actor...

La auzul veștii tragice, Enescu revine în țară, se căsătorește cu Maria la 4 decembrie 1937 și are grijă de femeia pe care o iubește. În urma acelui incident, Maria a rămas mutilată pentru tot restul vieții și mereu folosea un voal negru pentru a-și acoperi fața. Chiar dacă și-a iubit nespus de mult soția, Enescu a avut un copil din flori cu o menajeră, o fată, Elena Dinu.

Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 și a fost un real succes. Din păcate, cel de-al Doilea Război Mondial a împiedicat răspândirea operei în lume.

Moartea lui George Enescu

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, George Enescu a trăit în România. Odată cu instaurarea regimului comunist în țară, Enescu decide să se mute definitiv la Paris. George Enescu a decedat în noaptea de 3 spre 4 mai 1955, într-o cameră din Paris, fiind înmormântat mai apoi în cimitirul Pere Lachaise la poziția 68 într-un sicriu de marmură albă.

Citeste si:
Se împlinesc 39 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu. Poetul...
Se împlinesc 39 de ani de la...

Enescu a cântat până în ultimii săi ani de viață de dragul muzicii și de dragul soției sale pe care a iubit-o extrem de mult, dar care l-a trădat în timpul căsniciei lor. Compozitorul a suferit mult, însă toată durerea sa a transformat-o în cele mai sacre opere de artă care până și în zilele noastre se bucură de o recunoștință și o apreciere deosebită.

Casele memoriale George Enescu

Muzeul Național „George Enescu" se găsește în București și este găzduit în trei camere din Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Conacul de la Tescani se află lângă Moinești. Acesta a fost donat de soția lui Enescu statului român cu condiția ca acesta să construiască aici un centru de cultură pentru artiști.

La Liveni încă s-a mai păstrat casa în care a copilărit compozitorul român, iar la Dorohoi se află Muzeul Memorial „George Enescu” în casa tatălui dirijorului român. Și la Sinaia există o casă memorială George Enescu (Vila Luminiș, cartier Cumpătul, pe strada Yehudi Menuhin).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.