Nicu Constantin a fost unul dintre cei mai apreciaţi și îndrăgiți actori de comedie din România din toate timpurile. Acesta a avut o carieră de succes de peste 40 de ani, evoluând pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, cu un număr de peste 9.000 de reprezentaţii. Marele actor s-a făcut remarcat și pe micile ecrane, iar oamenii l-au îndrăgit enorm pentru umorul și spiritul lui hazliu și optimist.

Începuturile actorului de comedie Nicu Constantin

Nicu Constantin s-a născut la 31 iulie 1939, la Eforie Sud, județul Constanța. Tatăl său, Tudor Constantin, era dintr-o familie originară din Albania, care a ajuns în România în anul 1910, iar mama lui, Ecaterina, provenea dintr-o familie de origine greacă, stabilită la Constanța în anul 1913. Cei doi au avut împreună 7 copii, printre care și cel care urma să devină marele actor român de comedie.

Micul Nicu a frecventat şcoala primară la Constanţa. Provenind dintr-o familie numeroasă și aflându-se în vremuri grele, actorul a încercat să își ajute familia cum a putut, de aceea recurge la diverse munci precum cărător de bagaje în gară, ajutor la bostănăria turcului Cadri, sacagiu, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, vânzător de creveți sau vânzător de ziare.

La vârsta de 12 ani, la Eforie, Nicu Constantin vede pentru prima oară spectacole cu marii artiști de la acele vremuri și rămâne impresionat. Artistul decide să învețe poezii lungi de 30 – 40 de strofe, pe care ulterior le recita la serbările de la școală sau cele ce aveau loc în Eforie de Ziua Eroilor.

La îndrumarea tatălui său, Nicu susține examenul la Școala de Construcții din Brașov, însă costurile școlii erau prea mari pentru familia lor și astfel actorul se transferă la Şcoala medie tehnică de Marină din Constanţa – profil navigație și motoare, unde devine membru al grupului „Trio Scaramuţa”, și cu care susţine şi primul său spectacol, o reprezentație de comedie ”Mâine vom fi pe mare”. Momentul a fost și mai frumos datorită uneir compoziții muzicale oferite de actor, lucru care a făcut sceneta și mai interesantă pentru public, iar actorul s-a făcut remarcat în cadrul școlii sale.

Citeste si:
Au trecut șase ani de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Dezvăluirile...
Au trecut șase ani de la...

Nicu Constantin ajunge să fie angajat la Teatrul de revistă ”Constantin Tănase”

În 1954 actorul ajunge la Bucureşti, unde o cunoștință de familie îi promite un loc de muncă la circ. Acesta spera să fie angajat la Ansamblul de Estradă al Armatei, însă din cauza că era minor a fost refuzat. Nicu Constantin se angajează la Întreprinderea „Electromontaj”, pe post de electrician. Soarta il scoate în cale pe fostul lui profesor de la Marină, Andrei Müller, alături de care creează o brigadă artistică în întreprindere, numită „Scurtcircuit”.

În acea perioadă, Nicu Constantin frecventa și cursurile Liceului „Matei Basarab” din București, iar seara mergea la Școala Populară de Artă, la clasa profesorului Frunzetti, la lecțiile de istoria teatrului, de literatură și dicție. În anul 1959, Nicu Constantin debutează în televiziune alături de Margareta Pâslaru și Marina Voica, într-o emisiune despre mișcarea artistică de amatori. În anul 1960 este angajat la Teatrul de revistă ”Constantin Tănase”, ajungând să ocupe unul din cele două locuri din 250 de candidaţi. Această colaborare a durat până în anul 2000, până când artistul nu a ieșit la pensie.

Citeste si:
Au trecut 15 ani de la moartea lui Adrian Pintea. Care au fost...
Au trecut 15 ani de la...

În 40 de ani de activitate profesională, marele actor a avut peste 9.000 de reprezentaţii, printre care se numără spectacolele „Pagini alese din revista de altădată”, „Revista dragostei”, „La Grădina „Cărăbuș”, „Colibri music-hall”, „Nu aduce ziua ce aduce noaptea”, „Jos pălăria”, „Vino să ne vezi diseară”, „Costică, ne vede lumea!”, „Uite că nu tac!”, „Lasă supărarea-n hol”, „Grand Music-Hall de Bucarest”, „Nimic despre elefanți”, „Cafeaua cu lapte de adio”, „Salutări de la Vasile”, „Mi se pare că mă-nsor!”, sau „Savoy, Savoy!”.

Filmele în care a jucat Nicu Constantin

În anul 1966, Nicu Constantin a debutat și în cinematografie, în „Împuşcături pe portativ”, „Vin cicliştii” (1968), regia Aurel Miheles, în „Sorcovitorul…voluntar” (1973), în „Lupuşor şi mieluţu” (1975), sceneta „Sărbătoritul” (1977), „Septembrie” (1978). De asemenea, actorul român a jucat în drama „Ora zero” (1979), în „Alo aterizează străbunica” (1981), în „Am o idee” (1981), „Grăbeşte-te încet” (1981), „Întoarcere la dragostea dintâi” (1981), „Totul pentru fotbal” (1982), „Muşchetarii în vacanţă” (1984), „Sectretul lui Bachus” (1984), în serialul TV „Eroii n-au vârstă (1984), în scurtmetrajul „Borvizomanii” (1988), în „Harababura” (1990), „Ministerul comediei” (1999) şi în „The Prophecy: Forsaken (2005).

Citeste si:
Se împlinesc 39 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu. Poetul...
Se împlinesc 39 de ani de la...

Nicu Constantin a jucat în 30 de ecranizări de scurt şi lungmetraje, peste 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune. Colaborarea cu radioul a fost una deosebită, actorul de comedie a fiind una dintre „emblemele” emisiunii „Unda veselă”. Între anii 1979-1982, Nicu Constantin a fost actor la Teatrul de Operetă „Ion Dacian”. De asemenea, marele actor de comedie a compus și texte pentru scenă, dar și texte pentru cântece. Calitățile sale muzicale i-au fost remarcate și apreciate, acesta lansând și câteva albume „Nicu… vede tot”, „Uite-l pe nea Nicu…” şi „Nicu Constantin… o viață de artist”.

Multe detalii din viața actorului au putut fi descoperite în volumul „Ochelarii miraculoşi. Nicu Constantin în dialog cu Cristian Brancu”, lansat în anul 2000, la Editura Cuvântul. În anul 2001, actorul de comedie a devenit cetățean de onoare al orașului natal Eforie Sud, iar la 7 februarie 2004, Nicu Constantin a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului” de la președintele României, Ion Iliescu. Acest premiu a fost „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. În anul 2005, în cadrul Galei UNITER, Nicu Constantin a fost obținut premiul special pentru teatru de revistă, iar în 2006, i s-a oferit premiul UNITER pentru întreaga sa activitate remarcantă.

Citeste si:
Florina Cercel, denumită Sophia Loren a României. Cine a fost marea...
Florina Cercel, denumită...

Actorul a decedat la vârsta de 70 de ani

Nicu Constantin s-a căsătorit prima dată în 1967 cu Florenţa, fiică de preot. Actorul are un fiu, regizorul Răzvan Constantin. A doua căsnicie a actorului a fost cu Măndița Constantin în 1986, una dintre cele mai cunoscute voci ale Teatrului de operetă, cu care a trăit până în ultima sa zi.

Nicu Constantin s-a stins din viață la data de 15 septembrie 2009, la vârsta de 70 de ani. Actorul a suferit un stop cardiorespirator, după ce a stat internat mai bine de patru luni la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Capitală, pentru suferinţe pulmonare severe. Artistul român a fost înmormântat în localitatea de baștină, Eforie Sud.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.