Au trecut șase ani de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu, iar soția acestuia a făcut o serie de dezvăluiri dureroase despre cel care a fost partenerul ei de viață. El a fost un muzician și un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987, care a venit pe lume la 31 august 1961 în Agnita, regiunea Brașov și care și-a pierdut viața la 26 septembrie, 2016, în București, după ce a făcut un infarct miorcardic. A avut o carieră muzicală strălucită pe care și-a început-o în anul 1977 și a abordat genuri muzicale precum reggae, rock, blues și pop.

Ioan Gyuri Pascu și-a pierdut viața în urmă cu șase ani

Ioan Gyuri Pascu s-a născut la Agnita, care se afla la vremea aceea în Regiunea Brașov și care acum se regăsește în județul Sibiu). Acolo, acesta a absolvit școala primară. Tatăl artistului era român, iar mama sa pe jumătate unguroaică, având și origini poloneze și slovace.Astfel, femeia care l-a adus pe lume catolică iar tatăl, la fel ca Gyuri, creștin ortodox. Chiar și numele acestuia a fost ales astfel încât să reflecte originile ambilor părinți - Ioan a fost ales dintre numele românești, iar cel de-al doilea nume era maghiarul Gyurika, scris Ghiurico în certificatul de naștere, dar și toate celelalte documente personale pe care le avea. Mai apoi, artistul a declarat că numele său i-a fost notat greșit, deoarece părinții lui și notarul nu aveau nici cea mai mica legătură că fonologia limbii maghiare, așa că a preferat să i se spună Gury, așa cum i-a rămas toată viața.

Acesta și-a dorit să facă muzica, iar în acest context, a început să studieze pianul la vârsta de nouă ani și a cântat prima dată în corul școlii, cu voce de soprană, toți prietenii lui fiind amuzați de situație. Mai apoi, și-a dedicat o vreme sportului, jucând handbal într-o echipă de amatori, iar mai apoi a decis să lase baltă lecțiile de pian și să se contreze pe un alt domeniu care l-a atras și pe care l-a îndrăgit și anu,e actoria. Muzica a fost marea lui iubire și drept dovadă nu a putut să renunțe atât de ușor la pasiunea sa, așa că a decis să învețe să cânte la chitară de unul singur, descurcându-se de minune în acest sens.

Obligat fiind de regimul comunist român să se alăture uniunii, el a intrat în Uniunea Tineretului Comunist (UTC), iar în 1976 a intrat la liceul Agnita, care a primit mai apoi denumirea de Agro-Industrial Agnita, iar în același an a decis să renunțe și la sport și s-a îndreptat spre studierea muzicii la chitară după manualul autoarei Maria Boeru pe care l-a folosit drept ghid. A avut debutul ca actor în anul 1977, într-o piesă pe care a jucat-o la Casa de Cultură Agnita. De asememea, în aceeași perioadă, a reușit să se familiarizeze cucu muzica din Occident, ascultând piesele artistei Olivia Newton-John și ale formației Queen, participând activ la brigada culturală a UTC, unde a scris și interpretat primele cântece de folk-rock.

Citeste si:
Gestul emoționant făcut de Cillian Murphy pentru soția sa, după...
Gestul emoționant făcut de...

Primii bani i-a câștigat din muzică, între 1978 și , când a cântat alături de formația fraților Moldovan, Trandafirii Negri, la nunți și alte festivități și și-a luat din aceștia prima chitară acustică direct de la fabrica din Reghin. După mai multe încercări nereușite de a se înscrie la o facultate, el a decis să se mute în Cluj Napoca, unde a fost admis la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, unde a studiat spaniola și româna și unde, de asemenea, s-a alăturat trupei de teatru a universtății, Ars Amatoria și Fiii, condusă de criticul literar Ion Vartic, alături de care a avut și un turneu prin țară cu ajutorul căruia și-a făcut mulți prieteni. După absolvire, Ioan Gury Pascu a predat limba și literatura română la o școală primară din Ulmu, județul Călărași, dar a renunțat pentru a-și relua cariera muzicală, iar după căderea comunismului și-a reluat activitatea cu Divertis.

Citeste si:
Andreea Tonciu, dezvăluiri șocante. Și-a împins prietena de la etaj
Andreea Tonciu, dezvăluiri...

Discografie:


  • Ar putea fi (1992)

  • Mixed Grill (1993)

  • Mașina cu jazzolină (1994)

  • Casetă pentru minte, inimă și gură (1996)

  • Gânduri nevinovate (1997)

  • Lasă (muzică de casă) (2000)

  • Stângul de a visa (2002)

  • Prinde o stea (2003)

  • Jocul de-a joaca (2004)

  • La jumătatea vieții (2007)

  • Tropa, Tropa...Europa! (cu Lian Cubleșan; 2012)

  • Electromagnetic Love (2013)

În 2007, a decis să părăsească „Divertis” , pentru că nu îi plăceau delpc glumele cu tentă politică ale lui Toni Grecu, liderul grupului umoristic, după cum chiar el a recunoscut la vremea aceea. Undeva pe la finalul anului 2010, Pascu a suferit un atac cerebral și s-a recuperat la Spitalul Universitar din București, iar la vremea respectivă s-a speculat că atacul s-ar fi produs din cauza stresului care a urmat divorțului de femeia pe care o iubea, chiar dacă acesta ar fi avut loc pe cale amiabilă. Având în vedere starea lui de sănătate, a reunțat la băuturile alcoolice și și-a schimbat stilul de viață, dar cu toate acestea a făcut diabet.

Citeste si:
Cine a fost Ana Aslan. Ea a descoperit tinereţea veşnică: „Nu se...
Cine a fost Ana Aslan. Ea a...

Recent, Iuliana Marciuc a pregătit o ediție specială a emisiunii „Destine ca-n filme”, unde a avut ca invitată pe soția regretatului Ioan Gyuri Pascu, Daniela Marin, care a făcut o serie de dezvăluiri emoționante despre acesta. Femeia este încă îndurerată de faptul că partenerul ei de viață pe care l-a iubit enorm și pe care l-a respectat până în ziua în care și-a dat ultima suflare, chiar dacă erau divorțați. Aceștia au avut o căsnicie care a durat în jur de 17 ani, timp în care a venit pe lume și fiica lor. Separarea lor a avut un mare impact asupra lui Ioan Gury Pascu, pe care l-au măcinat gândurile multă vreme, după ce a rămas un bărbat singur. Marele artist s-a stins din viață la vârsta de doar 55 ani, la 26 septembrie 2016, în urma unui infarct miocardic pe care l-a suferit. El suferea și de diabet, acesta nefiind însă cel care i-a adus finalul, după cum toată lumea știe deja.

Citeste si:
Bia Khalifa și tatăl ei s-au împăcat. Aceștia nu au vorbit deloc...
Bia Khalifa și tatăl ei s-au...

Neiubirea nu înseamnă ură, înseamnă să nu fii conştient de iubire şi să nu trăieşti în iubire. Neiubirea la asta se referea. Să vă ferească Dumnezeu să staţi închişi şi să nu ştiţi, să nu cunoaşteţi şi să nu vă deschideţi iubirii.”, a declarat Daniela Marin, în emisiunea „Destine ca-n filme”.


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Decembrie 2022 - 04 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.