Ana Aslan a fost medic specialist în gerontologie, inventatorul tratamentului cu Gerovital H3, care promitea întârzierea procesului de îmbătrânire. S-a născut la 1 ianuarie 1897, în Brăila, iar la venirea sa pe lume, tatăl Mărgărit Aslan avea 54 ani, iar mama Sofia Aslan (fostă Popovici), era mai tânără cu 20 de ani decât acesta. Familia lor era una numeroasă, medicul având doi frați, Bombonel și Sergiu, care au ajuns ingineri chimiști, licențiați la Dresda, dar și o soră mai mare care era pasionată de pictură, mergând astfel într-o direcție total opusă de cea a fraților ei. Cel mai probabil, ea îi semăna mamei lor care era o mare iubitoare a muzicii clasice și vorbea mai multe limbi străine.

Ana Aslan, viața și cariera

Când Ana Aslan avea doar 13 ani, mai exact în anul 1910, tatăl lor s-a stins din viață. Ea a fost foarte afectată de nenorocirea care se abătuse asupra familiei lor, iar acela a fost momentul în care a știut că vrea să descopere un leac pentru bătrânețe, făcând mai apoi o pasiune pentru gerontologie și ajungând câțiva ani mai târziu să fie inventeze tratamentul cu Gerovital H3, care a făcut-o celebră în toată lumea.

După decesul părintelui ei, ea și familia ei s-au mutat la București, unde a decis să se înscrie la Facultatea de Medicină, iar pentru că mama ei nu era în totalitate de acord cu decizia luată, a făcut greva foamei, reușind să demonstreze că nu își dorește nimic mai tare pe lume decât să își urmeze visul de a deveni medic. Astfel, între anii 1915-1922, a urmat cursurile de medicină, iar lucrul acesta a ajutat-o mai ales în ceea ce privește îngrijirea răniților din Primul Război Mondial.

Mai apoi, ea a lucrat la spitalul Filantropia, la Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină, la Clinica Medicală din Timișoara și la Spitalul CFR. A devenit, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, șefa secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, moment în care a început în adevăratul sens al cuvântului cariera sa în gerontologie.

În 1952, Ana Aslan a devenit director al noului Institut de Geriatrie, urmând ca în același an să prepare vitamina H3, cunoscută sub numele de Gerovital; acesta fiind un medicament care ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire. În perioada imediat umătoare, tratamentul cu Gerovital H3 a ajuns cunoscut în întreaga lume, iar clinica Anei Aslan de la Otopeni a devenit imediat o destinație foarte căutată chiar și de către mari personalități ale lumii, pe care nu s-ar fi gândit vreodată că va ajunge să le trateze. Au fost testați undeva la 7.600 de pacienți, pentru ca Ministerul Sănătății să poată omolga Gerovitalul H3 în anul 1957. De asemenea, a aprobat trecerea la producerea lui în masă de către industria farmaceutică, sub formă de fiole, urmând ca din 1962, acesta să poată fi utilizat li sub formă de drajeuri, cremă terapeutică și loțiune capilară, în peste 30 de țări.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Nikita Hrușciov, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Charles de Gaulle, Tito, Mao Zedong, Regele Arabiei Saudide, Aristotel Onassis și mulți alții au fost pacienții săi, la vremea respectivă. Astfel, ea reușea să aducă venituri de până la 17 milioane de dolari anual în țara noastră, motiv pentru care Elena Ceaușescu alături de autoritățile comuniste nu o aveau deloc la suflet.

„Sunt momente din viaţă pe care mi le aduc aminte... începutul la medicină. De pildă faptul că mama nu voia deloc să fac medicină şi ca să o conving 3 zile nu am nu am apărut la masă, nu am mâncat”, spunea Ana Aslan într-un interviu, conform adevarul.ro.

De-a lungul vieții sale, Ana Aslan a avut o grijă deosebită pentru cei bătrâni, inființând pentru aceștia și un cămin unde îi ținea și îi îngrijea fără a cere bani la schimb. În mod evident, gestul ei nu a fost unul prea bine văzut și nici apreciat de comuniști, iar la începutul anilor '80, statul comunist i-a intentat chiar un proces pe care doamna doctor l-a câștigat cu doar un an înainte de a-și pierde viața.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Ana Aslan a fost genul acela de femeie pe care apropiații și-o amintesc drept o persoană severă, exigentă cu colaboratorii săi, dar în același timp plină de viață și dedicată pe deplin carierei sale. Ea nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii, punând cel mai mare accent pe munca sa. De asemenea, era o persoană care avea foarte mare grijă de imaginea sa, fiind tot timpul aranjată și elegantă și având o garderobă comandată din Italia. Un lucru pe care foarte puțini îl știau, la vremea respectivă despre ea, este legat de faptul că era și foarte superstițioasă, motiv pentru care avea acasă o întreagă colecție cu statuete cu bufnițe, de care avea mare grijă.

Înainte de a-și da ultima suflare, Ana Aslan a avut câteva cerințe legate de ziua în care va fi condusă pe ultimul drum, cel mai probabil, simțit că sfârșitul îi este aproape. A cerut, în primul și în primul rând, să să fie înmormântată creștinește alături de familia sa, în cripta Kalindero-Danielopolu, ceea ce nu s-a întâmplat. De ce? Ei bine, pentru că Elena Ceaușescu nu a avut-o deloc la inimă în timpul vieții sale și nu a permis ca acest lucru să se întâmple. Ea s-a stins din viață, la 20 mai 1988, în Spitalul Universitar de Urgență Elias și a fost înmomântată în Cimitirul Bellu din Capitală.

Citeste si:
Cum tratăm eficient afecțiunile din zona lombară ?
Cum tratăm eficient...

Invenții:


  • 1952 – Vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat în peste 30 de țări.

  • 1980 – A inventat, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, Aslavital, produs geriatric.

Premii și distincții:


  • 1952 – Premiul internațional și medalia „Leon Bernard”, prestigioasă distincție acordată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei

  • Meritul Științific Cl. I (1967)

  • Merito della Republica, Italia

  • Cavaler al Ordinului Palmes Académiques, Franța

  • Profesor Honoris Causa și Doctor emerit al Universităţii Bragança Paulista, din Brazilia

Titluri:


  • Membră a Academiei de Știinţe, din New York

  • Membră a Uniunii Mondiale de Medicină Profilactică și Igienă Socială

  • Membră de Onoare al Centrului European de Cercetări Medicale Aplicative

  • Membră în Consiliul de Conducere al Asociaţiei Internaţionale de Gerontologie

  • Membră a Societăţii Naţionale de Gerontologie din Chile

  • Președintă a Societăţii Române de Gerontologie

Citeste si:
Alimente sigure în timpul tratamentului ortodontic: ce poți mânca...
Alimente sigure în timpul...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.