Showbiz 17 Mai 2022 14:13 de Diana Oprișan
Marga Barbu, supranumită și Amazoana filmului românesc” a fost una dintre cele mai iubite actrițe de la noi din țară, care a fost nevoită să renunțe la visul său, doar pentru că nu era același cu cel pe care îl avea partenerul ei de viață.

Marga Barbu, căsătorită de trei ori din dragoste

Marga Barbu a fost o actriță română de teatru și film, care a venit pe lume la data de 24 februarie 1929 în Ocna Șugatag, Maramureș și care a decedat la 31 martie 2009 în București. Pe numele ei real, Margareta-Yvonne Butuc a fost o fetiță timidă care nu și-a dorit nimic mai mult în afară de a deveni balerină, vis care nu i s-a îndeplinit, pentru că viața a adus-o pe un alt drum și a devenit o actriță celebră din România pe care o îndrăgeau toți bărbații și care reușea să atragă toate privirile asupra sa, ori de câte ori era prezentă într-un loc anume.

Așadar, marea ei iubire a fost dansul și voia din tot sufletul ei să devină o balerină precum mama sa, la Viena. La un moment dat, marea actriță a reușit să se angajeze la Opera Română, dar în urma unor controale medicale pe care le-a făcut, s-a descoperit că avea o afecțiune cardiacă, motiv pentru care a și fost nevoită să renunțe la cariera mult visată. Pentru a nu pierde vremea, Marga Barbu a decis să urmeze cursuri de actorie și filozofie, alegând să meargă pe drumul actoriei, unde a și avut un succes imens.

”Singura mea explozie de exuberanță a fost la 4 ani. Atunci am făcut senzație la o serbare citind cuplete pentru reclame. În copilărie mă jucam tot timpul de-a farmacista, dar toți cei din jur erau încântați să mă vadă imitându-i perfect pe musafiri”, își amintea Marga Barbu într-un interviu, potrivit click.ro.

Undeva pe la vârsta de 14 ani, ea alături de părinții ei s-au mutat în București, unde regretata artistă a studiat la Institutul de teatru din București, pe care l-a și absolvit în 1950. A avut debutul în cinematografie în anul 1953, fiind cunoscută și apreciată mai ales pentru rolurile Anița din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar și pentru rolul de compoziție din „Domnișoara Aurica”. Pentru ultimul rol, marea actriță a primit Premiul ACIN. Ea a mai jucat în câteva filme datorită cărora s-a bucurat de multe laude și anume în „Bietul Ioanide", de Dan Pița (1980) - Premiul ACIN și „Comoara din Carpați", regizat de Cornel Todea (1975).

Citeste si:
Cine a fost Ana Aslan. Ea a descoperit tinereţea veşnică: „Nu se...
Cine a fost Ana Aslan. Ea a...

Ultimul film în care a apărut a fost „Lacrima cerului” (1989), dar a mai reprezentat țara noastră la tot felul de festivaluri și evenimente internaționale precum: Festivalul de film de la San Sebastian în 1966, Festivalul de film de la Karlovy Vary în 1966, Festivalul de film de la Moscova (1969), Festivalul de film de la Sarajevo în 1969, Zilele filmului în R.F. Germania-august în 1968, Zilele filmului românesc în U.R.S.S. în 1965, Zilele filmului românesc la Roma în 1967, dar și multe altele.

Prima dragoste a actriței a fost un inginer cu care s-a căsătorit la o vârstă destul de fragedă, dar alături de care căsnicia nu a funcționat, pentru că după părerea ei meseriile pe care le aveau erau atât de îndepărtate, iar asta i-a împiedicat să se bucure în continuare de povestea lor de iubire. ”Era un băiat atât de bun, dar atât de departe de meseria mea. Programul nostru era atât de diferit, încât după un an şi jumătate a trebuit să ne despărţim“, spunea marea actriță despre bărbatul pe care l-a iubit cu toată ființa sa. Mai apoi, regretata actriță s-a îndrăgostit de unul dintre colegii săi, pe nume Constantin Codrescu. A acceptat să se mărite cu el, iar căsnicia lor a durat aproximativ cinci ani.

Citeste si:
Jador suferă din dragoste. Cum a apărut acesta în fața fanilor: „Aș...
Jador suferă din dragoste....

După cum spunea chiar ea, la vremea respectivă era destul de complexată din cauza faptului că nu juca decât foarte rar în teatrul unde era angajată. Căsătoria lor nu a însemnat pentru ea o împlinire. Mai mult de atât, Marga Barbu a descoperit unele scrisori în care Constatin Codrescun spunea că ea nu făcea altceva decât să îi îngrădească libertatea, când e doar îl ajuta așa cum știa mai bine. Tot la vremea respectivă, ea avea și foarte multe probleme de sănătate, iar puterile sale erau pe sfârșite.

Ultimul ei soț a fost scriitorul Eugen Barbu, despre care a vorbit mereu foarte frumos și care i-a insuflat dorința de a învăța și de a se cultiva. Nu a fost de nimeni atât de apropiată cum a fost de el și nici nu a putut iubi pe altcineva la fel. Ea a avut nevoie de un bărbat cu tărie de caracter și când l-a găsit pe el un artist talentat, care a reușit să o înțeleagă, s-a îndrăgostit pe loc. Cei doi artiști au fost căsătoriți timp de 30 de ani, iar actrița nu a fost atrasă inițial de aspectul lui fizic, ci de felul în care au reușit să poarte o conversație. Eugen Barbu nu a spus niciodată clar de ce anume a fost atras la ea, dar a spus că i-a plăcut firea ei visătoare, faptul că era cu capul în nori și că avea o blândețe aparte. El nu și-a dorit copii, pentru că nu i-au plăcut, dar la vârsta de 40 de ani ea a rămas însărcinată, dar a pierdut sarcina după cinci luni, în timpul unor filmări.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, declarație de dragoste pentru Alex Ashraf după ce...
Oana Zăvoranu, declarație de...

„Se înălțase o punte de comunicare extraordinara intre noi. Ba chiar râdeam de aceleași lucruri și mă bucuram că are simțul umorului bine conturat. Daca poti să zâmbești, treci mai ușor peste greutățile vieții“, spunea Magda Barbu, la vremea respectivă.

De asemenea, Marga Barbu a legat o prietenie cu Florin Piersic, care a durat pentru întreaga viață. Marele actor a adorat-o pe regretata artistă, alături de care a jucat în seriile ''Haiducii'' şi ''Mărgelatu'', pentru felul ei drăguț, generos și bun de a fi. Toate filmele în care au jucat împreună i-au făcut să se apropie și mai mult, iar în momentul în care a trecut în neființă, Piersic a avut un real șoc.

''Nu doar am iubit-o, am adorat-o pentru felul ei bun, generos, drăguţ de a fi. Împreună călăream pe la Rucăr, pe unde făceam filmele cu Mărgelatu, cu 'Haiducii lui Şapte cai'. Toate filmele astea la un loc m-au legat de ea. Nu-mi vine să cred că nu mai e!'', a mărturisit marele actor, într-o emisiune televizată, potrivit jurnalul.ro.

Citeste si:
Prima iubire nu se uită niciodată! Alex Delea a suferit enorm din...
Prima iubire nu se uită...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.