La 37 de ani de la premiera prima parte a seriei cinematografice "Razboiul Stelelor" a fost admisa pe lista scurta a productiilor straine aprobate spre difuzare de Ministerul rus al Culturii.

Ministerul Culturii de la Moscova a inclus pelicula "Star Wars: Episode IV - A New Hope" pe lista filmelor straine, pelicula cult a cinematografiei mondiale fiind considerata ca "nederanjanta" la adresa Rusiei. In ciuda tensiunilor recente din Kremlin si Statele Unite ale Americii, trilogia lui George Lucas a fost inclusa intr-o lista restransa de lungmetraje aprobate spre difuzare in Rusia. Printre ele se regasesc "Bambi" de Walt Disney, "Titanic", in regia lui James Cameron si clasicul "Vrajitorul din Oz", cu Judy Garland, in regia lui Victor Fleming. Lista include si cateva filme frantuzesti, printre ele fiind "Copiii paradisului", realizat de Marcel Carné in 1945, si "Hiroshima, dragostea mea" al lui Alain Resnais, turnat in 1959.

In contextul in care ideea implementarii unui control mai strict asupra felului in care imaginea Rusiei si imaginea cetatenilor rusi sunt reflectate in filmele straine a fost vehiculata tot mai des in ultimii ani de politicieni de top din aceasta tara, prima propunere concreta ce vizeaza interzicerea peliculelor straine care "demonizeaza" Rusia a fost facuta recent de Batu Khasikov, membru in comitetul pentru Cultura din Consiliul Federatiei Ruse, camera superioara a Parlamentului rus.

"O serie de cerinte specifice ar trebui introduse pentru proiectiile de filme straine in tara noastra, iar peliculele in care toate lucrurile care au legatura cu Rusia sunt demonizate sau prezentate intr-o maniera primitiva si stupida ar trebui sa fie interzise si sa nu fie distribuite in cinematografe", a declarat oficialul rus, citat de agentia de presa Interfax.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Batu Khasikov nu a mentionat niciun titlu, spunand insa ca acele filme in care, "la indicatia scenaristului si a regizorului, cetatenii rusi sunt aratati ca o amenintare la adresa omenirii nu merita sa primeasca un certificat de distributie". Propunerea sa vine intr-o perioada in care retorica antioccidentala din Rusia a atins cel mai inalt nivel din ultimii 25 de ani, fapt care creste considerabil probabilitatea ca acest amendament sa fie aprobat. Daca va fi adoptata, interdictia va afecta insa doar noile filme care solicita autorizatia de distributie pe teritoriul Federatiei Ruse.

Pe de alta parte, Ministerul Culturii din Rusia a publicat recent o lista cu 100 de filme straine pe care le recomanda pentru vizionare. Pe aceasta lista se regasesc multe titluri de la Hollywood, precum "Apocalipsul acum/ Apocalypse Now", "Cabaret", "Ultimul imparat/ The Last Emperor" si "Titanic". Insa mai multe institutii de presa independente au atentionat deja ministerul rus in legatura cu faptul ca filmul "Apocalipsul acum" nu se incadreaza prea bine in liniile trasate de actuala politica oficiala a Rusiei.

Citeste si:
Carrie Fisher, "Printesa Leia" din Star Wars, a murit la 60 de ani
Carrie Fisher, "Printesa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.