La Moscova încă se mai găsesc beri străine pe rafturile magazinelor, deși producătorii și-au anunțat de multă vreme retragerea din Rusia. Pentru berile Carlsberg, Heineken sau Bud, „ultima comandă” în Rusia a fost în martie, dar sticlele şi dozele cu etichete occidentale sunt și acum în supermarketuri.

La Moscova se mai găsesc beri străine pe rafturi, deși producătorii și-au anunțat de mult retragerea din Rusia

Acest fapt demonstrează cât de greu este pentru producătorii străini să își retragă produsele ca reacție a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Agenția de presă Reuters notează că, pentru moment, nu există suspiciuni privind încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei sau nerespectarea angajamentelor anunțate public.

Sursa citată a constatat că datele imprimate pe ambalaje arată că producția de bere din mărcile de top a continuat și după comunicatele privind retragerea de pe piața rusă.

Carlsberg şi Heineken au anunţat, în data de 9 martie, că încetează producţia şi distribuţia în Rusia, la scurt timp după data de 24 februarie, când forțele moscovite au atacat Ucraina. Pe 11 martie, Anheuser-Busch InBev, care operează în Rusia în parteneriat cu producătorul de bere Anadolu Efes din Turcia, a comunicat că a cerut suspendarea licenţei pentru Bud.

X5, cea mai mare rețea de supermarketuri din Rusia, cât și magazinele Krasnoe & Beloe (K&B) au și acum stocuri despre care Reuters nu a reușit să obțină detalii. Agenția a găsit doze de bere Heineken produse la Sankt Petersburg, în data de 23 martie, și Carlsberg îmbuteliate la Tula, oraș situat în sudul Rusiei, pe 29 aprilie.

Heineken a precizat într-un e-mail că a produs în Rusia ultima tranşă de bere în martie, a efectuat ultima operaţiune de îmbuteliere la începutul lui aprilie, iar ultimele vânzări au avut loc în a doua săptămână din aprilie.

„Ulterior nu a mai existat (bere) Heineken produsă sau vândută de Heineken în Rusia", a transmis compania de bere.

Carlsberg, Bud și Heineken aveau peste 60% din piața berii din Rusia

Firma a anunțat pe 28 martie că încearcă să își vândă acțiunile din Rusia cu costuri de aproape 400 de milioane de euro. Tot atunci, și Carlsberg a comunicat că vrea să lichideze afacerile din Rusia.

Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

În același timp, firma a precizat că după 9 martie și-a limitat producția, folosind numai materiile prime deja existente, pentru a-și îndeplini obligațiile față de clienți. Producția a încetat, însă, din aprilie, iar între timp stocurile de materiale rămase au fost lichidate. Berea Bud a mai fost produsă în orașul Ulianovsk de pe Volga cel puţin până spre finalul lui iunie, potrivit datelor de pe doze găsite de Reuters.

Cele trei companii menționate mai sus aveau împreună peste 60% din piața berii din Rusia, conform analiștilor Promsviazbank. Nu a existat nicio sugestie că vreunul din ele a încălcat sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sau angajamentele asumate public.

Uniunea Berarilor din Rusia și-a arătat îngrijorarea, săptămâna trecută, cu privire la problemele cu ambalarea și etichetarea, iar fabricile de bere funcționează la capacitatea limită. Firmele rusești au dificultăți mari la achiziționarea hameiului, provenit în mare parte din import.

Citeste si:
Trendurile anului în materie de ambalaje pentru magazinele fizice
Trendurile anului în materie...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.