Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat, duminică, la Cairo, contrar declarațiilor precedente, planurile Rusiei de a schimba regimul în Ucraina.

Ministrul Serghei Lavrov confirmă planurile Rusiei de a schimba regimul în Ucraina

„Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric”, a declarat Lavrov. Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor, a susţinut el.

Rusiei „îi pare rău pentru poporul ucrainean" care merită „ceva mai bun", a spus ministrul rus, citat de agenţia de presă TASS.

„Ne pare rău pentru istoria Ucrainei, care se prăbuşeşte în faţa ochilor noştri, şi ne pare rău pentru cei care au cedat propagandei de stat a regimului de la Kiev şi pentru cei care o susţin în ideea de a face din Ucraina inamicul etern al Rusiei", a spus Lavrov în cadrul unei întâlniri la Cairo cu reprezentanţii permanenţi ai statelor Ligii Arabe.Ministrul rus de externe a mai spus că aceste încercări nu vor avea succes, notează TASS.

În ultimele zile, șefii ruși și-au înăsprit public poziția față de războiul din Ucraina. Miercuri, Serghei Lavrov a amenințat că Moscova va ocupa și alte teritorii în afara regiunii Donbas din estul teritoriului, unde se poartă în prezent majoritatea luptelor.

Având în vedere livrările de arme occidentale și a razei lor de acțiune mult mai mari, este nevoie ca armata ucraineană să fie îndepărtată mai mult de regiunile Donețk și Lugansk care formează împreună bazinul minier Donbas și pe care Moscova le-a cunoscut ca independente, conform ministrului rus de Externe.

Prin această declaraţie în care recunoaşte intenţia Moscovei de a schimba conducerea politică de la Kiev, Lavrov îşi contrazice propriile afirmaţii făcute în luna aprilie, notează DPA.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Nu avem planuri de a schimba regimul în Ucraina", a declarat atunci şeful diplomaţiei ruse într-un interviu acordat postului de televiziune India Today. Este la latitudinea ucrainenilor să hotărască sub ce conducere vor să trăiască, a afirmat Serghei Lavrov la vremea respectivă.

Oficialul rus a mai spus, duminică, la Cairo, prima etapă a unui turneu în Africa, că Moscova este pregătită pentru discuții cu Kievul „într-o gamă mai largă de probleme”, dar că reluarea procesului de negocieri nu depinde de partea rusă.

„Nu avem nicio prejudecată împotriva reluării negocierilor într-o gamă mai largă de probleme. Dar aceasta nu depinde de noi, pentru că autorităţile ucrainene, de la preşedinte până la numeroşii săi consilieri declară constant că nu vor exista negocieri până când Ucraina nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă", a afirmat el.

Citeste si:
Ce își dorește Mara Bănică de la 2024. Jurnalista are planuri mari:...
Ce își dorește Mara Bănică de...

Ministrul de Externe rus susține că în această privință Ucraina este „încurajată” de „curatorii ei occidentali”, precizând printre aceștia „Londra, Washington, Berlin şi alte capitale ale Uniunii Europene şi NATO”.

„Astfel, alegerea le aparţine", a adăugat Lavrov, afirmând: „Dar cu cât continuă să ceară Ucrainei să lupte până la capăt şi înţelegem cu toţii ce şi al cui sfârşit va veni, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât mai mult va persista situaţia actuală care nu este în beneficiul, în primul rând, a poporului ucrainean şi a statului ucrainean".


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Iulie 2022 - 08 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.