Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. "Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră", a spus el, în mesajul zilnic adresat națiunii.

Zelenski acuză din nou statele ”puternice” ale lumii că au acționat prea târziu și că nu au făcut suficiente eforturi pentru a opri războiul din Ucraina.

"Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa (...) Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul", subliniază el, potrivit News.ro.

Zelenski: Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă

a afirmat, în mesajul transmis joi noapte, că exact acum opt ani, în 26 mai, aeroportul din Doneţk a încetat să mai funcţioneze, atunci anunţul fiind că este o întrerupere temporară.

Reamintim că, pe 26 mai 2014, aeroportul din Donetk a fost inchis dupa un atac al separatistilor proruși. Aeroportul international a fost inchis si toate zborurile anulate, iar milițiile separatiste au preluat controlul acestuia. Atacul a avut loc la o zi după alegerile prezidențiale. Separatiștii pro-ruși au anunțat, atunci, că nu îl recunosc pe noul președinte și că vor continua să lupte pentru independență.

"În acea zi, se pare, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în aceşti ani. Şi apoi - în toată Ucraina după o invazie la scară largă. Nimeni nu a putut prezice cât de mult va dura acest 'temporar' din anunţ. Dar în acea zi şi în orice zi după aceea, şi astăzi, două lucruri pot fi spuse cu încredere. Primul. Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră. Şi al doilea. Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa. Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul", a adăugat el.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Zelenski a vorbit și despre sancțiunile date Rusiei, menționând că acestea nu sunt suficiente, deoarece Rusia primește în continuare un miliard de euro pe zi pentru energie. Un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este încă în dezbatere.

"Desigur, sunt recunoscător prietenilor noştri care promovează noi sancţiuni. Dar de unde au obţinut atâta putere cei care blochează al şaselea pachet? De ce li se permite să aibă încă atâta putere, inclusiv în proceduri intra-europene? Uitaţi-vă de câte săptămâni lumea nu a îndrăznit să bolocheze sistemul bancar rusesc - toate băncile, fără excepţie, pentru a-i lua agresorului oportunitatea de a finanţa nu doar războiul împotriva noastră, dar şi politica de a crea rupturi şi crize în lume.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

(...) Începând din 26 mai 2014 şi chiar mai mult din 24 februarie anul acesta şi până astăzi, au fost multe ocazii pentru cei care chiar au puterea de o face să pună capăt lucrurilor şi să spună: acum Rusia va simţi cu adevărat preţul pentru ceea ce face împotriva Ucrainei, împotriva unităţii europene şi împotriva libertăţii", a punctat el", a subliniat Volodimir Zelenski.

Zelenski, despre atacurile din Donbas: E genocid

Zelenski a arătat că au fost multe atacuri în regiunea Sumî, în Donbas, intensificări ale loviturilor de artilerie în regiunea Zaporojie.

"Ei vor să transforme în cenuşă Popasna, Bakhmut, Lîman, Lîsîceansk şi Sievierodoneţk. Ca şi Volnovaha, ca şi Mariupol. În oraşele şi comunităţile mai apropiate de graniţa cu Rusia, în Doneţk şi Lugansk, ei adună pe toţi care pot să ţină locul celor ucişi şi răniţi în contingentul de ocupaţie. Toate astea, inclusiv deportarea oamenilor noştri şi uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid urmată de Rusia", a acuzat el.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

”A pune presiune pe Rusia este literalmente o chestiune de a salva vieţi. Şi fiecare zi de întârziere, de slăbiciune, diferite dispute sau propuneri de a 'tempera' agresorul pe socoteala victimei înseamnă noi ucraineni ucişi. Şi noi ameninţări pentru toată lumea de pe continentul nostru", a adăugat preşedintele ucrainean, potrivit ziare.com.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.