În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a prezentat un plan de pace de 10 puncte.

Planul de pace a lui Zelenski. Ce cuprinde acesta

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, participă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Acesta le-a prezentat mai multor șefi de stat și de guvern un plan de pace de 10 puncte pentru încetarea războiului cu Rusia.

Ce prevede planul de pace în 10 puncte:

1 - Securitatea nucleară

Rusia trebuie să își retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, pentru ca această să treacă sub controlul Agenției Internaționale de Energie Atomică și al personalului ucrainean.

2 - Securitate alimentară

Acest punct face referire la prelungirea acordului cu privire la exportul de cereale ucrainene și extinderea acestuia pentru ca navele cu alimente să poată pleca din porturile Nicolaev și Olvia. Totodată, Ucraina cere tuturor țărilor să se alăture inițiativei Grain from Ukraine - asistență alimentară pentru cei mai săraci.

3 - Securitate energetică

Această măsură se referă la accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană și de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra de atacuri forțelor armate ruse lansate asupra infrastructurii energetice.

Ucraina vine cu propunerea unei misiuni ONU cu scopul de a inspecta infrastructura energetică critică a Ucrainei, pentru a evalua daunele și nevoile de reconstrucție și pentru a preveni distrugerea lor în continuare.

4 - Eliberarea tuturor prizonierilor și a celor deportați în Rusia.

5 - Punerea în aplicare a cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiali.

6 - Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților.

Rusia trebuie să își retragă toate trupele armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să preia controlul asupra tuturor secțiunilor graniței sale de stat cu Rusia.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

7 – Justiție

Acest punct de pace se referă la un tribunal special instituit, recunoscut internațional pentru crima de agresiune a Rusiei la adresa Ucrainei și crearea unui mecanism prin care să fie compensate pierderile cauzate de război.

8 - Protecția imediată a naturii.

Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri și tehnologii pentru restabilirea instalațiilor de tratare a apei.

9 - Garanții de securitate pentru Ucraina.

10 - Părțile trebuie să semneze un document care să stabilească fârșitul războiului.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a venit și cu o reacție la planul de pace lansat de Zelenski. Oficialul rus spune că liderul de la Kiev a venit cu acest plan pentru că armata ucraineană a eșuat.

”Acum este complet evident – nu numai că a eșuat contraofensiva lor, dar armata rusă are pe deplin inițiativa. Dacă aceasta (conflictul) continuă, statalitatea ucraineană poate suferi daune ireparabile, foarte grave. În ceea ce privește acest proces de negociere, este o încercare de a ne forța să renunțăm la câștigurile pe care le-am obținut în ultimul an și jumătate. Dar este imposibil”, a declarat Putin.
Citeste si:
Putin spune că Rusia a testat cu succes Burevestnik, racheta...
Putin spune că Rusia a testat...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2024 - 08 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.