Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia a testat cu succes o rachetă Burevestnik cu o propulsie nucleară. Anunțul șefului de stat vine la scurt timp după ce purtătorul său de cuvânt a negat informațiile publicate de New York Times care sugerau că un astfel de test era iminent. 

Vladimir Putin susține că a testat „superarma” Burevestnik

Conform BBC, existența rachetelor Burevestnik a fost făcută publică în 2018. De asemenea, specialiștii cred că aceasta rachetă capabilă să transporte un focos nuclear are o rază de acțiune nelimitată și asta datorită motorului său cu propulsie nucleară.

Declarațiile făcute de Putin nu au fost confirmate în mod independent și, mai mult, până acum nici Ministerul Apărării de la Moscova nu a confirmat sau negat nicio informație pe această temă.

Cu toate acestea, imaginile din satelit apărute luna trecută au indicat că Rusia a construit recent noi instalații de testare într-o locație îndepărtată din Marea Barents, zona arctică, pe care au fost efectuate anterior teste nucleare în perioada sovietică.

„Acum am terminat practic lucrările la tipurile moderne de arme strategice despre care am vorbit și pe care le-am anunțat acum câțiva ani”, a declarat Putin.

„A fost organizat un test final de succes al rachetei Burevestnik, o rachetă de croazieră atomică cu rază de acțiune globală”, a adăugat acesta.

Racheta, cu numele de cod NATO Skyfall, este alimentată de un reactor nuclear, despre care se presupune că se activează după ce combustibilul solid a dus-o la altitudinea de croazieră. Potrivit New York Times, care citează mai multe surse, între 2017 și 2019 au fost organizate 13 teste pentru această armă, toate eșuând.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2023 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.