Coproductia Azerbaidjan/ Germania, "Leaganul mesterului de sicrie", a castigat trofeul NexT 2014.

Gala, care a avut loc la Cinema Studio din Bucuresti, a fost prezentata de Ada Solomon, directorul Festivalului International de Film NexT, si de Yvonne Irimescu, coordonatoarea evenimentului cinematografic.

Trofeele de anul acesta din competitia internationala au fost disputate de 26 de pelicule din 22 de tari. Coselectionerii Irina Trocan si Andrei Rus au ales dintre cele peste 1.000 de filme inscrise in festival cateva dintre cele mai provocatoare scurtmetraje recente.

Unul dintre membrii juriului de anul acesta a fost renumitul cineast britanic Peter Webber, regizorul unor filme ca "Fata cu cercel de perla/ Girl with a Pearl Earring", cu Scarlett Johansson si Colin Firth, nominalizat la trei premii Oscar si zece premii BAFTA, si "Hannibal: In spatele mastii/ Hannibal Rising". Alaturi de el, au jurizat competitia internationala, dar si pe cea romaneasca Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membra a comitetului de selectie al Berlinale CoProduction Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente si Proiecte internationale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzica de film), Vava Stefanescu (Romania, coregraf, manager cultural) si Vlaicu Golcea (Romania, muzician).

Astfel, la gala de luni seara, trofeul NexT a fost castigat de scurtmetrajul "Leaganul mesterului de sicrie/ The Swing of the Coffin Maker", de Elmar Imanov, "o poveste plina de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Si un film foarte frumos filmat, plin de caldura, umanitate si intimitate", potrivit juriului. Trofeul NexT consta in suma de 2.000 de euro, oferita de ArCuB, si servicii digitale de laborator (postproductie) in valoare de 2.000 de euro, din partea CineLab Romania.

De asemenea, acest scurtmetraj si-a adjudecat premiul publicului pentru film strain, in valoare de 500 de euro, suma oferita de ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.

"Leaganul mesterului de sicrie" este povestea unui tata care traieste impreuna cu fiul sau adult, Musa, intr-o casa mica, intr-un loc pustiu. Duc o viata solitara. Musa, intarziat mintal si miscandu-se greoi, il ajuta pe tatal sau la munca.

Citeste si:
Ce au transmis Laura Giurcanu și Sânziana Negru, după ce au...
Ce au transmis Laura Giurcanu...

Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai buna regie, in valoare de 1.000 de euro, bani oferiti de ArCuB, a fost castigat de filmul "Tin & Tina", de Rubin Stein (Spania), pentru "un control foarte convingator asupra mediului. Folosirea indrazneata a planului secventa, calcand astfel pe urmele celor mai mari maestri ai cinemaului clasic".

Al treilea mare premiu al festivalului, trofeul "Andrei Toncu" pentru cea mai buna coloana sonora, constand in 1.000 de euro oferiti de ArCuB, i-a fost acordat lui Eduardo Williams, pentru "Sunetul stelelor m-a uluit/ El ruido de las estrellas me aturde" (Argentina), "pentru felul in care evoca atmosfera si pentru folosirea inovatoare si experimentala a sunetului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.