Primul lungmetraj romanesc, "Independenta Romaniei", care a avut premiera pe 1 septembrie 1912 in Bucuresti, va fi prezentat pe 1 decembrie la cinematograful Barbican din Londra, proiectia filmului fiind acompaniata de un recital al pianistei Lola Perrin, potrivit Institutului Cultural Roman (ICR).

"Continuam sa ne concentram pe filmele mute din Europa de Est cu o proiectie rara a primului lungmetraj din Romania, «Independenta Romaniei/ The War for Independence». Prezentand razboiul dintre Romania si Imperiul Otoman din iarna anului 1877, acest film minunat realizat in 1912 surprinde imagini din viata rurala traditionala si armatele care se parasesc razboiul si culmineaza cu batalia victorioasa care da posibilitatea crearii unui stat roman independent", se arata pe site-ul cinematografului.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Roman din capitala Marii Britanii, proiectia filmului va fi acompaniata de un recital sustinut de pianista Lola Perrin.

Premiera lungmetrajului a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful "Eforie" din Bucuresti. Din distributia filmului au facut parte actori ai Teatrului National din Bucuresti si ai celorlalte teatre din oras, scrie MEDIAFAX.

Actiunea filmului incepe cu imaginea unui sat obisnuit, aflat in sarbatoare, in timp ce la Bucuresti se decide, in Consiliul de Coroana, mobilizarea armatei. Hora sateasca este intrerupta de aparitia hotararii de mobilizare. "Cei noua si cu sergentul zece" pleaca la razboi, in timp ce femeile raman in urma cu inima franta de necaz. In primele scene de razboi, rusii sunt respinsi, iar la primele ostilitati dintre turci si romani, artileristul Cobuz (unul din cei 10) este ucis. Se arata imagini din tabara romaneasca de la Poiana, apoi secvente din trecerea Dunarii. In tablouri succesive sunt prezentate bataliile de la Plevna si Grivita, situatia tragica din Valea Plangerii si din spitalele de campanie, in care regele si regina impart medalii muribunzilor, caderea Plevnei si predarea lui Osman. La final, Penes se intoarce acasa decorat, o companie ruseasca intalnita pe drum dandu-i onorul. Filmul se termina cu prezentarea unor secvente reale, filmate la parada militara din 10 mai 1912, ca o punte peste ani.

Citeste si:
Legendara serie de filme „Fast and Furious” se încheie odată cu al...
Legendara serie de filme...

In 2007, filmul (cu o durata de 82 de minute) a fost lansat pe DVD de TVR Media.

De asemenea, in 2006, Nae Caranfil incepe filmarile la "Restul e tacere", dupa ce Ministerul Apararii Nationale a decis, in cele din urma, sa puna la dispozitia producatorilor un contingent de militari necesar reconstituirii unor momente de la 1877. Scris si regizat de Nae Caranfil, filmul este inspirat din povestea regizorului Grigore Brezeanu, a producatorului Leon Popescu si a filmului lor, "Independenta Romaniei", primul lungmetraj artistic romanesc. In filmul lui Caranfil, rolurile celor doi sunt interpretate de Marius Florea Vizante si Ovidiu Niculescu, iar alaturi de ei apar, printre altii, Mirela Zeta, Valentin Popescu, Valentin Mihoc, Silviu Biris si Petru Gavril.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.