Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti, care a fost inchis in 2009 pentru ample lucrari de reabilitare si restaurare, se redeschide integral pentru public incepand cu data de 4 iunie si isi intampina vizitatorii cu 34 de colectii, patru dintre acestea fiind prezentate in premiera.

Muzeul readuce la viata perioada interbelica, in care se contureaza si se impun renumite colectii.

"(Amatorii de arta, n.r.) Vor putea vizita 34 de colectii, dintre care patru in premiera, intrucat au fost donate in perioada in care muzeul a fost inchis, si anume Colectia C. Baba, Colectia Radu Ionescu, Colectia Mircea Marosin si Donatia Adina Nanu", a spus directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu, intr-o conferinta care a avut loc joi.

"Este un alt fel de muzeu, in sensul ca este aranjat pastrand fiecare colectie in asa fel incat sa redea cat s-a putut atmosfera pe care o avea in casa colectionarului. Lucrul acesta a fost mult mai usor pentru ca, in general, colectiile noastre au cam toate genurile de arta. Avem si arta decorativa, arta plastica, exista colectii memoriale, in sensul ca sunt colectiile unei mari personalitati, precum Iosif Iser, in colectii fiind numai lucrari semnate de el si obiecte de arta decorativa care i-au partinut lui. Am incercat sa pastram specificul fiecarei colectii", a spus seful sectiei Muzeului Colectiilor de Arta, Dana Dragomir, in aceeasi conferinta de presa, care a avut loc la sediul institutiei.

In conferinta de presa de joi, Theodorescu a mai spus ca Muzeul Colectiilor de Arta a pierdut una dintre colectiile Dona, aceasta fiind retrocedata. "S-a pierdut o colectie importanta, de 247 de lucrari, din pacate pe litigii cumparate - deci va ganditi si dumneavoastra in ce masura se indreapta o presupusa nedreptate -, aceste lucrari care au fost retrocedate pe drepturi litigioase cumparate au fost bineinteles risipite, nu se mai stie nimic de ele", a declarat Roxana Theodorescu, scrie MEDIAFAX.

La subsolul Muzeului Colectiilor de Arta functioneaza Lapidarium, acesta prezentand o colectie de elemente de piatra sculptata din secolele XVII - XIX, din patrimoniul sectiei de Arta Veche Romaneasca a Muzeului National de Arta.

"Sunt expuse circa 8.000 de lucrari de diverse genuri: pictura, sculptura, grafica si arta decorativa", a spus directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu.

Citeste si:
Ce își dorește Oana Roman pentru fiica ei, după despărțirea de...
Ce își dorește Oana Roman...

Piesele de sculptura in piatra expuse, unele pentru prima data, au apartinut initial unor monumente de arhitectura veche romaneasca, disparute in diferite circumstante, unele demolate in beneficiul unor sistematizari de la sfarsitul secolului al XIX-lea, altele rezultand din demolarile irationale din anii 1980. In evul mediu romanesc, sculptura in piatra a avut ca principal domeniu decorarea monumentelor religioase si civile, avand in vedere obligativitatea respectarii dogmei religioase ortodoxe, care interzicea reprezentarea "chipului cioplit".

In Lapidarium sunt expuse pietre de mormant, pisanii, ancadramente de usi si ferestre, coloane monumentale si baze de coloana, capitele, piese valoroase din punct de vedere istoric, documentar, dar si artistic, ilustrand mestesugul si maiestria mesterilor pietrari din Tara Romaneasca in timpul lui Neagoe Basarab, Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Nicolae Alexandru si Constantin Mavrocordat.

Citeste si:
Conferința națională tineri cu scleroză multiplă 2023
Conferința națională tineri...

Odata cu redeschiderea muzeului, sectia de Educatie, Comunicare, Proiecte Culturale si Marketing a Muzeului National de Arta al Romaniei organizeaza la Muzeul Colectiilor de Arta programe pentru diferite categorii de public. Astfel, in lunile iunie si iulie, publicul este asteptat la programele pentru familii cu copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani. Vizita interactiva in muzeu este urmata de un atelier de creatie. Programele vor avea loc in fiecare sambata si duminica, mai multe informatii putand fi gasite pe site-ul institutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.