Romanii au peste 14 milioane de carduri in portofel, unele de credit, altele de debit, insa putini sunt cei care stiu cu adevarat care este diferenta intre acestea si cum se folosesc corect, astfel incat sa nu se afunde in datorii.

Il numim „card de credit”, insa cel pe care il utilizam aproape zilnic este cardul de debit. Acesta este cardul pe care sunt incasate salariile, pensiile sau alocatiile. Atunci cand il folosesti pentru a plati facturile online, pentru cumparaturi sau pentru a retrage bani din bancomat, nu ti se ia dobanda, cu exceptia comisionului platit cand scoti bani de la ATM-ul altei banci. In schimb, cardul de credit este, practic, un imprumut de la banca, iar banii sunt acordati cu dobanda, care poate fi aplicata inca de la bun inceput sau daca nu pui inapoi suma cheltuita intr-un anumit interval de timp.

Cu toate ca diferentele intre cele doua tipuri de carduri sunt mari, statisticile arata ca unul din 10 romani are un card de credit si ca aproape niciunul nu stie sa il foloseasca in mod corect. Bancherii spun ca multi dintre clientii lor folosesc cardul de credit pentru cumparaturile zilnice sau scot bani de la bancomate, ajungand astfel sa plateasca niste comisioane astronomice, de peste 30%. Rezultatul este o indatorare peste puterea lor de plata, astfel ca multi ajung sa aiba restante uriase la banci, care ii impiedica sa obtina alte finantari sau care duc la blocarea tuturor conturilor.

De ce este avantajos un card de debit

Oricine are un card de debit isi poate incasa veniturile intr-un mod simplu si avantajos, poate face plati si cumparaturi online si il poate folosi si cand calatoreste in strainatate. Iar sa il obtii este mai simplu ca oricand: completezi acest formular online, apoi mergi la banca sa-ti ridici cardul, fara sa stai la cozi sau sa faci mai multe drumuri. In conditiile in care romanii au inceput sa se obisnuiasca sa plateasca tot mai des cu cardul, daca alegi unul contactless ai avantajul ca stai mai putin timp la ghisee sau la casa, in magazine.

De asemenea, cei care au un card de debit pot face o solicitare pentru a primi o descoperire de cont, un „overdraft”, care poate insuma pana la sase salarii sau trei pensii. Acesti bani pot fi folositi oricand, dobanda este mult mai mica decat la cardul de credit, si sunt de ajutor celor care au nevoie rapida de bani lichizi pentru cumparaturi mai insemnate.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...



De ce este avantajos un card de credit

Cardul de credit tine locul imprumuturilor de nevoi personale, insa diferenta este ca acele comisioane sau dobanzi percepute pot fi mai mari. In plus, este usor sa te lasi cuprins de mirajul sumei disponibile pe card si sa faci cumparaturi impulsive, pe care sa nu le mai poti acoperi ulterior. Cu toate acestea, cardul de credit poate avea avantajele sale. In primul rand, comisionul este zero daca nu retragi bani din bancomat, ci platesti online, si pui banii inapoi inainte de termen. Un card de credit iti poate asigura banii de care ai nevoie pentru cheltuielile mai mari, pe care ti le permiti doar cu un efort.

Pe de alta parte, dezavantajele sunt legate de dobanzile mari si variabile percepute si comisioanele mari, daca retragi bani lichizi. In plus, in fiecare luna trebuie sa inapoiezi o parte din suma cheltuita, asa ca trebuie sa fii foarte cumpatat, daca nu vrei sa te trezesti cu datorii greu de acoperit. Ideal, cardul de credit trebuie folosit doar in situatiile extreme, in care ai ramas fara bani, sau pentru a plati sume mai mari, pe care sa le acoperi apoi treptat, fara a-ti da bugetul peste cap.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Milioane de romani acumuleaza datorii si din cauza cardurilor nefolosite

Din cele peste 14 milioane de carduri pe care le detin romanii, peste 3 milioane dintre acestea nu sunt folosite, dar acumuleaza lunar datorii din comisioanele percepute pentru administrare. Astfel, oamenii risca sa nu mai poata primi credite, pentru ca dupa o perioada de 90 de zile, banca ii poate raporta la Biroul de Credite, unde vor figura drept rau platnici.

Anual, romanii platesc peste 100 de milioane de lei pentru cardurile nefolosite, cu toate ca procedura de desfiintare a unui card vechi nu este deloc complicata. Tot ce trebuie sa faci este sa te prezinti la sucursala care ti-a eliberat cardul, sa completezi o cerere si sa depui o copie dupa buletin, dupa ce ai achitat datoriile acumulate pe cardul respectiv.

Sursa foto: Yingzaa_ST/ Shutterstock.com

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.