Salarii înghețate și angajări blocate în sistemul bugetar. Sunt câteva dintre măsurile de austeritate care vor intra în vigoare de la 1 mai gândite de aleși pentru a reduce cheltuielile. Proiectul de ordonanță de urgență mai include și interzicerea achiziției de mașini și mobilă și a cumulului pensie-salariu. Explicațiile ministrului Finanțelor.

Măsuri de austeritate de la 1 mai: Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul bugetar

Proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor prevede interdicţia de a achiziţiona maşini, dar şi mobilă. De altfel, ministerele vor trebui să reducă cheltuielile bugetare, de la bunuri şi servicii, cu 10%.

De altfel, în discuțiile din Coaliție, UDMR s-ar fi opus acestei măsuri, din cauza riscului de neconstituționalitate. Chiar și așa, liderii politici ar fi găsit o variantă așa încât această interdicție să se facă, iată, printr-un proiect de lege, nu printr-un proiect de ordonanță de urgență.

Angajările, dar şi salariile din sistemul bugetar, vor fi îngheţate. Cei care deţin titlul de doctor vor primi sporul de 50%, doar dacă activează în domeniul pentru care au primit acest titlu de doctor. Măsurile vor intra în vigoare de la 1 mai, iar Guvernul va aproba în ședința din această săptămână.

Explicațiile ministrului Finanțelor în ceea ce privește noile măsuri

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explica, joi, la cea mai recentă ședință de Guvern, că măsurile care vor fi luate în buget nu înseamnă că există „o gaură”, ci că măsurile sunt o acțiune preventivă pentru a putea crea un spațiu fiscal de intervenție.

„Mă refer aici, de exemplu, la balanța comercială. Dau exemplu de un tip de cheltuieli pe care îl avem în vedere. Este acela de a încerca să introducem lanțurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agro-alimentare. (...) Vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit și care vor fi prezentate probabil luni sau marți, care să ducă la internalizarea consumului în sensul sprijinirii diminuării de balanță comercială. Pe de altă parte, sunt elemente care trebuie să ajute la crearea unui spațiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Ceea ce se introduce acum în sprijinul fermierilor, de exemplu, sunt elemente care vin în dinamică. Or, cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banului public, iar pe spațiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin pentru că ceea ce contează este ca economia să funcționeze și să putem să sprijinim în continuare cetățenii”, a spus ministrul Finanțelor.

„Nu există niciun fel de gaură la buget”

„Nu este vorba de austeritate, de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii. Nu discutăm aceste lucruri, dar evident o să avem în acest an și reformele din PNRR care vor veni și vor elimina inechități, vor ajusta ceea ce înseamnă situația cheltuielilor, nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci evident intrarea pe șablonul ponderilor în PIB din perspectiva agreamentului pe care îl are România în PNRR cu Comisia Europeană”, a mai spus Câciu.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

„Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Asta este ceea ce facem și în contrapondere, și un plan de acțiune pe care instituțiile și le-au asumat, pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum e programul bugetar”, a mai spus ministrul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Aprilie 2023 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.