Luna august vine cu noi scumpiri din cauza noilor măsuri fiscale aduse de Guvern. Ce va costa mai mult de astăzi? Scumpirile au atins un record luna trecută, iar inflația a atins un nivel de patru ori mai mare față de anul trecut, când inflația era de 3,9%, adică puterea de cumpărare a scăzut. Specialiștii spun că fenomenul va continua.

Noi măsuri fiscale: Ce se scumpește de astăzi, 1 august

Vom plăti mai mult pentru vicii, căci accizele pentru tutun și alcool se vor mări. Pe un pachet de țigări vom da cu 50 de bani mai mult, iar berea se va scumpi cu 20%, adică aproape un leu. Cresc și impozitele pentru jocurile de noroc. Dintr-un câștig de până la 10.000 de lei, statul ia 3%, dintr-unul de peste 10.000 de lei - 300 lei (+ 20%), iar dintr-unul de peste 66.750 de lei la „împărăție” ajung 11.650 de lei (+40%).

De asemenea, de azi cresc taxele și pentru contractele part-time. Muncitorii cu acest tip de program vor plăti taxe și impozite precum cei care muncesc opt ore pe zi. Excepție fac studenții cu vârste de până la 26 de ani și pensionarii. În ceea ce privește angajații din construcții care au salarii mai mari de 10.000 de lei, ei nu vor mai fi scutiți de taxe și impozite ca până acum. Acesta este doar prima modificare în această avalanșă de schimbări fiscale. Următoarele scumpiri vor avea loc la 1 ianuarie.

Măsuri aplicate de la 1 august

Măsuri aplicate de la 1 ianuarie


  • crește acciza pe băuturile cu zahăr;
  • majorare impozit tranzacții imobiliare;
  • impozit locuințe în funcție de grila notarială;

Produsele supuse accizelor sunt următoarele:


  • alcool și băuturi alcoolice;
  • produse energetice și electricitatea;
  • produse din tutun.

Taxe și impozite mai mari pentru piața imobiliară, de la 1 ianuarie

Modificarea Codului fiscal aduce noi reguli pe piața imobiliară. De la 1 ianuarie, guvernanții au hotărât aplicarea unui TVA de 5% pentru locuințele care costă până în 700.000 de lei. Acum, aleșii vor să schimbe din nou regulile și să micșoreze acest plafon până la 450.000 de lei.

Citeste si:
Benzina și motorina s-au scumpit de Anul Nou 2023. Cât costă...
Benzina și motorina s-au...

Așadar, din anul 2023, este posibil ca pentru casele care valorează mai mult de 450.000 de lei să plătim un TVA de 19%. Scutirea de impozit acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare ar urma să fie, de asemenea, eliminată. Astfel, se va reveni la sistemul folosit până în 2017.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.