Începe operațiunea „stâns bani la buget”, căci, în lipsă de fonduri, Guvernul caută soluții, iar taxele sunt ținta. În culisele puterii se discută despre mărirea unor taxe locale, creșterea impozitului pentru casele scumpe, cât și majorarea TVA-ului la numite produse. În ședințele din Parlament, însă, politicienii vorbesc doar despre anumite „optimizări” la Codul Fiscal. România e singura țară din Europa cu un decalaj imens în Produsul Intern Brut (PIB): 27% venituri și 40% cheltuieli. 

Guvernul începe operațiunea „strâns bani la buget”. Vrea TVA mai mare pentru anumite produse și impozit în funcție de cât de scumpă e casa

Pentru a nu ne împrumuta din nou, la dobânzi tot mai mari, aleșii caută să aducă mai mulți bani la buget prin alte metode și iau în calcul creșterea sau scăderea cotelor TVA la anumite produse. Acum sunt aplicate trei cote: 5%, 9% și 19%. De pildă, cota TVA la produsele bio este de 5%, la alimentele de bază 9%, iar la carburanți de 19%.

Orice majorare a cotei TVA va duce la scumpire, ceea ce este foarte greu de suportat pentru unii români, dar o creștere a punctului de TVA cu un procent ar putea aduce undeva la un miliard două sute de milioane de euro la bugetul de stat, a estimat analistul fiscal Adrian Bența.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, exclude această posibilitate: „Dacă mărești TVA-ul, mărești inflația. Deci, nu se pune problema”, a declarat liderul social-democraților.

O altă propunere se referă la creșterea impozitelor și a taxelor locale, adică cele pe terenul deținut sau pe mijloacele de transport. Schimbarea ar fi reprezentată însă de impozitele locuințelor, care se va face în funcție de valoare.

„Nu poți să ai trei case la țară, într-o comună, care fac cât o garsonieră la București”, a spus Marcel Ciolacu.

PSD ar vrea să mărească taxele pe salarii și să introducă o serie de deduceri pentru angajații cu copii sau pentru cei care cotizează facultativ la un sistem privat de pensii. Partidul Național Liberal (PNL), în schimb, insistă pentru menținerea cotei unice.

Adrian Codîrlașu, Chartered Financial Analyst (CFA România), susține că cine câștigă mai mult deja plătește mai mult, iar România este una dintre teritoriile cu cele mai ridicate taxe pe muncă, nu numai pe impozitul pe venit.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

„Și contibuțiile sunt tot taxe. Undeva spre 45% din ce câștigă o persoană dă deja către stat”, a explicat specialistul, pentru Observator.

Cea mai bună soluție pentru a avea mai mulți bani la buget, potrivit specialiștilor

Toate aceste măsuri sunt prezentate de guvernanți ca „optimizări fiscale” și ar putea să îi vizeze și pe cei aproape un milion de salariați din IT, construcții și agricultură, care acum nu plătesc impozit pe salarii. Așadar, ei ar urma să rămână treptat fără facilități fiscale, fiind o cerință inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Experții susțin că cea mai bună variantă pentru a aduce mai mulți bani la buget constă în îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor. Țara noastră se află la coada clasamentului în UE, cu o rată de 26%, în timp ce alte teritorii din Europa depășesc 45%.

Citeste si:
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
Redirecționează 3,5% din...


  • Ministrul Finanțelor va prezenta o analiză privind modificarea Codului Fiscal în două săptămâni.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.