În vreme ce românii sunt îngroziți de prețurile tot mai mari, traiul de zi cu zi devenind acum un lux, ministrul Agriculturii ridică din umeri. Oficialul recunoaște că nu are soluții, ci doar propuneri, în timp ce unii politicieni exclud plafonarea prețurilor la alimente. Peste toate se adaugă și veștile venite din partea reprezentanților fermierilor, care anunță că prețurile s-ar putea și tripla. Ce s-a ales însă de coșul de cumpărături după un an în care majorirăile au fost la guvernare? Ce mai poți cumpăra azi, în România, cu 100 de lei?

Ce mai poți cumpăra cu 100 de lei în România

Dacă ne raporăm la costurile de azi, în mod cert cu 100 de lei nu mai poți achita nici măcar o factură și nici nu poți umple jumătate de rezervor la mașină, ci doar să iei câteva alimente de bază.

Un experiment Observator a arătat că suma de 100 de lei a fost de ajuns pentru prea puține. Pe lista de cumpărături s-au regăsit: o franzelă, telemea de vacă, mălai, un kilogram de zahăr și cotlet de porc.

După ce toate aceastea au fost achiziționate, au mai rămas 17 lei și 20 de bani, din care au fost cumpărate verdețuri. După ce de pe listă au dispărut verdețurile, au mai rămas doi lei, numai buni pentru a cumpăra o ridiche albă.

Comparativ cu anul precedent, prețurile alimentelor au crescut cu peste 35%. Uleiul este mai scump cu 27%, laptele și produsele lactate costă cu 8 și 15% mai mult, iar scumpirile continuă, avertizează specialiștii, căci producătorii au mai mult de plătit pentru energie, transport și salarii.

„Ne aşteptăm, fireşte, la o creştere. Costurile de producţie au crescut, nu este un secret pentru nimeni. Costurile finale fireşte vor creşte şi ele”, a declarat Dana Tănase, directorul Asociației Cărnii.

Inflația ne dărâmă

Inflația se traduce în coșuri tot mai goale de cumpărături. Discuțiile despre o posibilă plafonare a prețurilor, cum s-a întâmplat în Ungaria, au ajuns la urechile tuturor. Problema este că la noi e cale lungă de la teorie la practică.

Șeful PNL, Florin Cîțu, explude o astfel de măsură, pentru că „ar veni exact în detrimentul producătorului român”. Ministrul Agriculturii are doar o listă de propuneri.

„Sunt scenarii de lucru pe care noi le aplicăm în funcție de situația la care ne raportăm. Trebuie să ai întotdeauna pregătite mereu scenarii și soluții pentru a interveni când este oportun!”, a transmis Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Reprezentanții fermierilor au venit recent în Parlament cu un mesaj îngrijorător. „Prețurile ar putea să se și tripleze. Problema este că puterea noastră de cumpărare, a consumatorului, nu mai există, adică noi putem să le triplăm și să le facem de zece ori mai mari. Cine mai cumpără?”, a declarat Ștefan Nicolae, președintele Agrostar.


  • Inflația ar putea depăși 10% în aprilie, spun economiștii Băncii Naționale a României.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.