Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat, iar măsura reducerii la 3,75% a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi foştilor pensionari, scrie ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan, despre pilonul II de pensii

Aceasta a discutat miercuri cu reprezentanţii conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu preşedintele Nicu Marcu, şi vicepreşedintele Daniel Armeanu, despre întărirea Pilonului II de pensii în contextul obiectivelor asumate de Guvern în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Ca ministru al Muncii am modificat şi completat modelul-cadru al contractului individual de muncă, prin care angajatorii trebuie să informeze angajaţii cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Ca om politic şi ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat. Într-o ţară cu un sistem de pensii apăsat de raportul mare pensionari-angajaţi şi confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public. Măsura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari", a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a subliniat că Guvernul PNL a asumat prin programul de guvernare creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, până la 4,75% în 2024 şi promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sustenabilităţii sistemului de pensii private.

Potrivit ministrului Muncii, în cadrul reformei sistemului public de pensii, modificările cadrului de reglementare cuprinse în PNRR şi care au termen de implementare trimestrul 1 din 2022, vizează sustenabilitatea fiscală a Pilonului II, digitalizarea funcţionării sistemului de pensii private şi reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiţii care îi încurajează pe administratorii de pensii să îşi diversifice corespunzător portofoliile pentru un randament al investiţiilor ajustat la risc echitabil. AGERPRES.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.